fbpx
Сьогодні
Фото 21:00 28 Лип 2023

Парафіяни костелу св. Миколая офіційно звернулися до Зеленського для повернення будівлі храму у власність громаді

"У протистоянні байдужості та віри, сподіваємося, що Ви станете на правильний бік": парафіяни костелу св. Миколая офіційно звернулися до Президента України Володимира Зеленського для повернення будівлі храму у власність громаді.

Парафіяни костелу св. Миколая звернулись до Президента України Володимира Зеленського та Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука з відкритим листом, у якому просять посприяти в остаточному вирішенні питання повернення будівлі костелу Святого Миколая релігійній громаді та недопущення руйнації видатної історичної та культурної пам'ятки.

Підписанти листа, серед яких науковці, будівельники, лікарі, педагоги, військові, вимагають звернути увагу Президента на питання порятунку і повернення Костелу Громаді та поставити це завдання пріоритетним перед майбутнім новим Міністром культури та інформаційної політики, "поки ще є час та можливість виправити помилки попередників".

Будівля костелу Святого Миколая наразі перебуває у користуванні Національного будинку органної та камерної музики України, розташована в місті Києві на вул. Велика Васильківська, 75. Храм зведений у 1899-1909 роках в неоготичному стилі київським архітектором Владиславом Городецьким. 3 вересня 2021 року в костелі сталася масштабна пожежа. Основною її причиною стало коротке замикання всередині дерев'яного органу. Вогонь пошкодив задню частину будівлі, орган і внутрішнє оздоблення.

1 червня 2022 року, відповідно до Меморандуму підписаного між Міністерством культури та інформаційної політики та Парафією, костел св. Миколая, мав бути переданий релігійній громаді. Однак цього так і не сталось.
Відсутність донині розробленого дієвого механізму для повернення культової будівлі вірянам підписанти листа розцінюють, як бездіяльність та байдужість Міністерства культури та інформаційної політики до збереження костелу – унікальної національної пам'ятки архітектури. Адже будівля зазнає поступового руйнування через: негативний вплив наслідків пожежі та її подолання; вібрації, яку створюють потяги метрополітену; фактично не працюючу гідроізоляцію і підземні води з Печерська, які йдуть під фундамент будівлі.

"Особливо підкреслюємо катастрофічний стан будівлі, яка у будь-який момент може зруйнуватися не від російської ракети, а від української байдужості. […] Пане Президенте та пане Голово Парламенту, нині вершиться доля нашого багатостраждального народу на полі бойових дій та на полях дипломатичних заходів, у яких Ви, як лідери нашої Держави, безпосередньо берете участь та досягаєте необхідних результатів у боротьбі з ворогом. Тож просимо Вас не оминути своєю увагою за цих всіх складних історичних умов не таке гучне, але не менш історичне питання – повернення Костелу Святого Миколая Громаді", – йдеться у відкритому листі парафіян.

Свої підписи поставили:

  • Олена Шматіна Голова парафіяльної ради, заступник голови Опікунської Ради;
  • Анатолій Філіпович Інвалід війни 3 групи, учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, 1 категорії, ветеран, полковник ЗС України у відставці;
  • Володимир Старчук Автор 98 наукових праць, Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки,
    Лауреат премії АБУ, Член ОР;
  • Володимир Стефанівський Заслужений Будівельник України, заступник голови ОР;
  • Злата Сапєлкіна Канд. істор. наук, доц. каф. суспільних наук АПСВТ;
  • Тетяна Куликовська Кандидат філологічних наук, доцент, Нац. Академії наук;
  • Наталія Ткачук Канд. мед. наук, доц. Київського Міжнародного Університету;
  • Вікторія Гура Канд. екон. наук, доц. заст. дир. з науково-педагогічної роботи Навчально-наукового інституту публічного управління та державної служби КНУ ім. Тараса Шевченка.

Нагадаємо, під час Помісного Собору, 27 липня, Православна церква України затвердила перехід на новоюліанський календар з 1 вересня 2023 року.

Також Рубрика писала, що Італія допоможе Україні з реставрацією собору в Одесі, який постраждав після російського ракетного удару.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: