fbpx
Сьогодні
21:55 27 Лип 2023

На тризуб для щита "Батьківщини-матері" використають європейську сталь замість української: навіщо це рішення 

Тризуб, який замінить радянський герб на монументі "Батьківщина-мати" в столиці, буде виготовлений повністю із європейського металу, оскільки обрана раніше сталь не підходить за технічними вимогами.

Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики, пише Рубрика.

У чому проблема?

Нагадаємо, що у липні Державна інспекція архітектури та містобудування України видала дозвіл на ремонт щита монумента "Батьківщина-мати" у Києві. Проєктними рішеннями передбачена заміна встановленого на щиті радянського герба на Тризуб.

Батьківщина-мати

Фото: Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

Раніше у міністерстві повідомили, що сировину вирішили використовувати європейську та вітчизняну – з металургійного комбінату "Запоріжсталь". Однак партія, що надійшла із "Запоріжсталі", показала відчутну різницю із закордонним аналогом та вимогами проєкту.

Яке рішення?

У Мінкульті повідомили, що тризуб, який замінить радянський герб на монументі "Батьківщина-мати" в столиці, буде виготовлений повністю із європейського металу.

Батьківщина-мати, герб

Фото: З відкритих джерел

Як це працює?

Як зауважили у відомстві, обраний для робіт метал мав бути ідентичним до того, з якого виготовили й сам монумент "Батьківщина-мати".

Зауважують у відомстві, що частину сталі безоплатно надав металургійний комбінат "Запоріжсталь" від групи "Метінвест". Проте:

"Сталь, надана металургійним комбінатом "Запоріжсталь", для виготовлення частини виробу, на жаль, не відповідає технічним вимогам. В підтвердження цього будівельники склали дефектний акт", зазначили у МКІП.

Батьківщина-мати, герб

Фото: Кирило Чуботін

Зокрема, виявилося, що надана комбінатом сталь має різну товщину, а отже, може змінити вагу всієї конструкції. Окрім того, матеріал із комбінату мав значну кількість пошкоджень, що ускладнило та сповільнило б підготовчі роботи.

У МКІП запевнили, що використання сталі європейського виробника жодним чином не змінює кошторис проєкту. Вартість металу залишається 400 тисяч гривень. Заміну радянського герба профінансує великий бізнес.

Батьківщина-мати, герб

Фото: Кирило Чуботін

Заміну радянського герба на монументі "Батьківщина-мати" планується здійснити до 24 серпня 2023 року. Це коштуватиме 28 мільйонів гривень. У Мінкульті показали, який вигляд матиме тризуб на щиті "Батьківщини-матері".

Що відомо про події навколо монументу Батьківщини-матері

"Батьківщина-мати", розміщена на території Національного музею історії України у Другій світовій війні.

У липні минулого року в додатку "Дія" пройшло опитування від мінкульту щодо долі радянського герба на щиті "Батьківщини-матері".

У ньому взяли участь понад 778 тисяч українців.

85 відсотків з них підтримали пропозицію замінити його на герб України.

Монумент "Батьківщина-мати" споруджено в 1981 році. Він є пам'яткою науки і техніки місцевого значення. Монумент вважається найвищою монументальною скульптурою в Європі. 

Загальна висота монументу з постаментом — 102 метри. Загальна площа меморіального комплексу "Батьківщина-Мать" становить 10 гектарів.

До нього входять музей із монументом "Батьківщина-мати", головна площа з алеєю Міст-героїв, чаша "Вогонь слави", виставка бойової техніки та озброєння, головний експозиційний корпус музею.

Відмітимо, що родичі скульптора Василя Бородая не погоджувалися змінювати витвір, посилаючись на авторське право. Тепер у Мінкульті кажуть, що онук скульптора підтримує заміну радянської символіки.

Як писала Рубрика, на Київщині у місті Бровари активісти самостійно замінили старі таблички з російськомовними назвами вулиць на нові.

Рубрика:
Київ Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: