fbpx
Сьогодні
16:31 25 Лип 2023

ЄС збільшить виробництво боєприпасів і ракет для України: що відомо

Європейський Союз, щоб допомогти Україні у її війні проти росії,  збільшить виробництво боєприпасів і ракет для нашої країни. "Акт на підтримку виробництва боєприпасів" (ASAP), який це передбачає, набув чинності 23 липня.

Про це повідомляється на сайті офіційного вісника Європейського Союзу.

Цей акт має на меті прискорити постачання військової допомоги для Збройних сил України країнами-членами ЄС.

ASAP передбачає збільшення виробничих потужностей ЄС для вирішення проблеми із нестачею оборонної продукції, зокрема, артилерійських боєприпасів, ракет та їхніх компонентів.

"Спільні зусилля, спрямовані на те, щоб дозволити державам-членам поповнити свої вичерпані запаси та підтримати Україну, можуть бути ефективними лише за умови, що сторона постачання ЄС зможе вчасно доставити необхідну оборонну продукцію. Але, оскільки запаси швидко скорочуються, виробництво в ЄС майже на максимальній потужності за рахунок замовлень держав-членів або третіх країн, а ціни вже різко зростають, необхідні додаткові заходи промислової політики Союзу для забезпечення швидкого нарощування виробничих потужностей", – сказано в документі.

Для фінансування проєкту на період з 25 липня 2023 року до 30 червня 2025 року буде виділено 500 мільйонів євро.

За потреби бюджет може бути збільшений.

Процедура узгодження регламенту ASAP між Європейським парламентом і Радою Євросоюзу завершилася 20 липня.

Довідка

Як повідомлялось, міністерство оборони Естонії протягом найближчих чотирьох років закупить боєприпасів на суму понад 1,2 млрд євро. Відповідну інформацію затверджено у плані розвитку країни на 2024-2027 рік.

"Інвестиції Естонії в оборону різко зросли у світлі війни в Україні, ми набуваємо значно більше зброї, боєприпасів і обладнання, але також важливо, що ми інвестуємо в людей та інфраструктуру", – зазначив Певкур.

Він вважає, що війна в Україні наочно показує, в які можливості Естонії потрібно інвестувати.

"Зробити це дає змогу підвищення витрат на державну оборону до 3% ВВП", – наводяться слова глави оборонного відомства.

План розвитку обґрунтований рекомендаціями командувача Силами оборони і базується на цілях і завданнях НАТО, додали в Міноборони країни.

Нагадаємо, 20 липня під час зустрічі міністри закордонних справ країн Європейського Союзу обговорили створення "окремої складової" Європейського фонду миру для забезпечення довгострокових потреб України в обороні.

А сьогодні стало відомо, що Україна отримала 1,5 мільярда євро фінансової допомоги від Європейського Союзу.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: