fbpx
Сьогодні
18:52 22 Лип 2023

Відтепер у Першому медоб’єднанні Львова проводитимуть трансплантацію кісткового мозку

У Першому медоб'єднанні Львова проводитимуть трансплантацію кісткового мозку.

Про це повідомляє Львівська міська рада.

"Відтепер у Першому ТМО Львова проводитимуть трансплантацію кісткового мозку", – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, у Першому медоб'єднанні Львова запрацювало відділення гематології та трансплантації кісткового мозку. У відділенні відбуватиметься замкнений цикл надання допомоги гематологічним пацієнтам: від діагностики, первинного лікування та лікування рецидивів до проведення трансплантації кісткового мозку. Протягом першого року тут планують пролікувати 250-300 пацієнтів та виконати 10-15 трансплантацій.

Нове відділення загальною площею близько 2000 м.кв. займає два поверхи. Перший поверх – відділення гематології та денний стаціонар: 8 палат загальною місткістю 18 ліжок. Другий поверх – 12 одномісних боксів, у яких виконуватиметься трансплантація кісткового мозку.

Також у відділенні розміщена аферезна (приміщення для забору стовбурових клітин), операційна, три маніпуляційних кімнати. У планах – облаштувати кріосховище для довготривалого зберігання стовбурових клітин.

Крім того, тут функціонуватиме бокс інтенсивної терапії, де буде надаватися допомога пацієнтам із життєвозагрозливими станами.

Як інформують у міськраді, 22 липня нове відділення оглянули міський голова Львова Андрій Садовий та міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

"На сьогодні Львів є лідером трансплантології в Україні. А пересадка кісткового мозку – це найскладніший і найважчий процес зі всіх пересадок. Він не довгий по часу, але реабілітація триває місяцями. Відділення, яке сьогодні відкрили, – унікальне. Аби вибудувати його, ми спільно з державою, інвестували близько 100 млн грн", – підкреслив міський голова.

Як зазначив міністр охорони здоров'я, відкриття відділення у Львові дозволить значно збільшити потужності трансплантації кісткового мозку в Україні. За його словами, за пів року в Україні здійснено 157 трансплантацій кісткового мозку. В основному це робили в Охматдиті, в Онкодиспансері у Черкасах, та в Національному інституті раку.

Відділення у Львові дозволить проводити більшу кількість трансплантацій.

"Це – не звичайні оперативні втручання. Після пересадки кісткового мозку людина живе в капсулярному боксі. Це повністю ізольоване від зовнішнього середовища приміщення з інноваційними методами очищення повітря. Після пересадки вона має перебувати тут від одного до трьох місяців. І тільки після цього вона може вийти з цього боксу та повернутися до життя. Ми маємо робити все для того, щоб система функціонувала, і кількість трансплантацій кісткового мозку збільшувалась", – наголосив Ляшко.

Як підкреслюється, з початком повномасштабної війни Перше медоб'єднання Львова стало найбільшим медичним хабом в тилу. За цей час у медзакладах Об'єднання проліковано понад 15 тис. поранених та 150 тис. переселенців.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: