fbpx
Сьогодні
14:37 18 Лип 2023

Президент провів чергову Ставку: обговорили "зернову угоду" та безпеку портів

Фото: ОП

Президент України Володимир Зеленський сьогодні, 18 липня, провів чергове засідання Ставки верховного головнокомандувача, на якому обговорили "зернову ініціативу".

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на повідомлення Зеленського.

"Питання номер один на сьогоднішній Ставці – морський експорт зерна та безпека портів. Доповідали віце-прем'єр Кубраков, командувач ВМС Неїжпапа – логістика постачання та захист узбережного регіону", – написав він.

Також на засіданні заслухали доповіді міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка та голови Держспецзв'язку Юрія Щиголя про боротьбу з ворожими дронами.

Окрім цього, представники Головного управління розвідки, Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки доповіли про плани противника.

На ставці також заслухали ситуацію на полі бою від:

  • командувача ЗСУ Валерівя Залужного,
  • командувача Сухопутних військ Олександра Сирського,
  • командувача оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександра Тарнавського.

Міністр оборони Олексій Резніков та командувач Сил логістики Олег Гуляк доповіли про динаміку постачання снарядів.

Що відомо про "зернову угоду" на сьогодні

Після початку повномасштабного вторгнення окупанти почали блокувати українські порти. Пізніше Туреччина та ООН підписали окремі угоди з Україною та росією щодо "зернового коридору" у Чорному морі, які передбачає експорт українського продовольства.

Дія ініціативи кілька разів продовжувалась. Однак щоразу, перед тим як терміни спливали, рф заявляла, що не продовжуватиме роботу "коридору" і намагалася продавити винятки із санкцій чи додаткові можливості для російського експорту. Але так і не досягала результату.

Останніми тижнями російські чиновники погрожували, що москва припинить свою участь у "зерновій угоді".

А вже 17 липня, прес-секретар російського диктатора дмитро пєсков заявив, що домовленості щодо "зернової угоди" фактично припинено.

Посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що росія вчинила "черговий акт жорстокості", призупинивши дію "зернової угоди", що дозволяють експорт українського зерна. Кремль завдав "ще одного удару по найбільш вразливих верствах населення".

Також президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн засудила припинення росією дії зернової угоди.

А президент Володимир Зеленський заявив, що дію "зернової угоди" Україна готова продовжувати. Однак для цього потрібна відповідь ООН та Туреччини.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: