fbpx
Сьогодні
12:47 30 Чер 2023

У річці Дніпро, нижче від зруйнованої дамби Каховської ГЕС, та в морі виявили забрудники, які можуть викликати серйозні захворювання

English version here

Photo: Rubryka

Український науковий центр екології моря (УкрНЦЕМ) за сприяння Юлії Мерхель, голови Всеукраїнського молодіжного руху "Let`s Do It Ukraine" відібрали проби поди в чотирьох місцях нижче по течії від Каховського водосховища, де ще 6 липня сталася найбільша техногенна катастрофа в Україні з часів Чорнобиля — підрив росіянами греблі Каховського водосховища.

Про це повідомляється на Facebook-сторінці УкрНЦЕМ.

Початкове забруднення р. Дніпро відбулося вже одразу за кілька годин після підриву дамби, і за два дні забруднення досягло узбережжя Одеси. З перших днів катастрофи й дотепер забруднення лише продовжує зростати.

Науковці відібрали воду в декількох локаціях: в річці Дніпро поблизу Херсона, в Дніпровсько-Бузькому лимані, в Чорному морі поблизу Очакова та в Одеській затоці та провели аналіз на токсичне забруднення. Як показали аналізи, рівень забруднення в усіх чотирьох місцях — однаково небезпечний.

Карта-схема місць, де було здійснено відбір проб води та донних відкладень. Джерело: за посиланням

Гранично допустимі концентрації у воді перевищують нафтопродукти та такі токсичні метали, як цинк, кадмій та миш'як, а також хлорорганічні сполуки — як ліндан та поліхлоровані дифеніли (ПХД). Останні — це хімічні сполуки, які, потрапивши в організм, можуть викликати злоякісні утворення. Раніше ПХД використовували в промислових і споживчих товарах, виробництво яких заборонили в Сполучених Штатах Законом про контроль над токсичними речовинами ще в 1979 році, а на міжнародному рівні — Стокгольмською конвенцією про стійкі органічні забруднювачі у 2001 році.

Висока концентрація канцерогенних сполук зумовлена тим, що донні осади у Каховському водосховищі могли накопичуватись роками, спускаючись із промислових підприємств, розташованих нижче за течією. На ймовірність такого наслідку раніше вказував Олексій Василюк з Української природоохоронної групи, і тепер найгірші прогнози справдились.

В УкрнЦЕМ повідомляють, що ПХД можуть бути небезпечними для багатьох видів водних організмів, зокрема риб і безхребетних. Вони можуть викликати пошкодження нервової системи, що призводить до паралічу і смерті. Ці забруднювачі мають тенденцію накопичуватися в тканинах організмів, особливо в жирних тканинах. Це означає, що вони можуть накопичуватися в харчовому ланцюзі, завдаючи ще більшої шкоди організмам, які знаходяться на верхніх рівнях харчування, у тому числі й для людини.

Щодо кадмію та цинку, в УкрНЦЕМ інформують, що ці метали є токсичними для багатьох видів водних організмів, особливо за високих рівнів концентрацій. Вони можуть впливати на репродуктивні, ростові та інші біологічні процеси у морських організмів. Навіть якщо окремі види можуть витримувати високі рівні міді та цинку, ці метали можуть накопичуватися в ланцюгу харчування, що призводить до ще більших концентрацій в організмах, які знаходяться на верхніх рівнях харчового ланцюга, — наприклад, у морських ссавцях або людях. Люди, які їдять морепродукти або п'ють воду, що містить високі рівні міді або цинку, можуть зазнавати різноманітних проблем зі здоров'ям, зокрема це проблеми з печінкою, серцем, нирками або нервовою системою.

Як убезпечити себе?

  • Поки що купання залишається забороненим у приморських районах країни. Намагайтесь уникати будь-яких контактів з річковою та морською водою.
  • Утримайтесь від вживання морепродуктів, які були виловлені в місцевих водах.
  • Проводьте вдома вологе прибирання, адже часточки пилу, який здіймається з оголеного дна водосховища також містять шкідливі речовини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: