fbpx
Сьогодні
Фото 17:18 30 Чер 2023

Оновлені правила роботи психологів і психотерапевтів в Україні: що пропонують нові законопроєкти й навіщо це рішення?

Під час війни психологічна підтримка стає як ніколи актуальною для українців. Фото ілюстративне.

На сьогодні в Україні фактично будь-хто може назватися психологом і надавати "психологічні" послуги. Захистити українців від шахраїв можуть чіткі та зрозумілі стандарти у наданні психологічної допомоги. Законопроєкти №9433 та №9434, зареєстровані 28 червня 2023 року у Верховній Раді, мають на меті їх встановити.

"Рубрика" розібралася, що зміниться.

У чому проблема?

В останні роки й особливо під час повномасштабного вторгнення, в українському суспільстві актуалізувалася тема психічного здоров'я. Проте не всі українці розуміють, яку підготовку мусять мати ті, хто пропонує психологічну допомогу. Хтось навіть готовий повірити ледь не будь-кому, хто називає себе психологом і вміє переконливо говорити.

Публічний кейс з викриттям псевдопсихіатра Спартака Субботи продемонстрував: сьогодні розпіарені шоумени можуть нести в маси відверто деструктивні установки та шаблони.

Яке рішення?

Зараз, коли в країні майже кожний другий має психологічні проблеми, вкрай важливо розуміти, де є психологічна допомога, а де — її імітація.

28 червня 2022 року у Верховній Раді зареєстрували два законопроєкти №9433 та №9434, які регулюють роботу психологів та психотерапевтів в Україні, а також посилюють покарання за надання психологічної допомоги людьми без відповідної кваліфікації. Це важливий крок, який може допомогти впорядкувати послуги у сфері психічного здоров'я в Україні.

Як це працює?

Завдяки представленим законопроєктам, ініціаторами яких виступили понад 40 народних депутатів, послуги психологічної допомоги стануть якіснішими та доступнішими:
з'явиться чітке пояснення, хто такі психологи, психотерапевти, яку допомогу вони надають;
буде уточнено, яку підготовку повинні мати такі фахівці;
буде передбачено конкретну відповідальність (адміністративну і кримінальну) для тих, хто надає такі послуги незаконно.

Валерія Палій, президентка Національної психологічної асоціації

"Запропоновані на розгляд парламентаріїв законопроєкти заповнюють деякі термінологічні прогалини в наявних законах, — коментує "Рубриці" Валерія Палій, президентка Національної психологічної асоціації. — Варто розуміти, що ці закони писалися у 1990-2000 роках, коли тема психічного здоров'я не була настільки актуальною. Сучасні терміни й формулювання дозволять "легалізувати" нашу сферу і повноцінно включити її в систему охорони здоров'я. Окремої уваги заслуговують запропоновані зміни до адміністративного та кримінального кодексів, щодо притягнення до відповідальності осіб, які надають послуги у сфері психічного здоров'я, не маючи на це відповідної кваліфікації, а відтак можуть завдати шкоди, або поширюють неправдиву інформацію про свій фах".

Експертка відзначає: якщо Верховна Рада прийме ці законопроєкти, це буде перший важливий крок, який дозволить створити рамку здорового контролю у сфері психологічної допомоги.

Наступним етапом стане новий закон про психічне здоров'я, над розробкою якого зараз працюють фахівці. Він ґрунтовніше розв'яже питання регуляції у сфері психологічної допомоги. Можливо, через введення системи ліцензування, а, можливо, і через інші інструменти. Крім того, він надасть більше конкретики щодо вимог післядипломної підготовки фахівців тощо.

Приблизно 40-50% населення України потребуватиме психологічної підтримки

Президентка Національної психологічної асоціації Валерія Палій нагадує: аудит потреб громадян у послугах з охорони психічного здоров'я та психосоціальної підтримки, проведений у межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я, показав — приблизно 40-50% населення України потребуватиме психологічної підтримки різного ступеню інтенсивності.

"Ми, фахівці, і, сподіваюсь, держава, хочемо, щоб майже половина українців отримувала якісні послуги й були хоч якось захищені від недобросовісних надавачів послуг, — говорить Валерія Палій. — Мені здається, що кращого часу для початку імплементації змін годі й чекати. Тож перший крок — голосування депутатами й далі ми можемо працювати з міністерствами, щоб вносити зміни в інші документи та продовжувати працювати над великим основним законом".

Нагадаємо, за внесок в охорону психічного здоровʼя українців перша леді Олена Зеленська отримала премію за "Лідерство у сфері охорони здоров'я та прав людини". Зокрема за те, що понад 60 тисяч фахівців пройшли спеціалізоване навчання.

Також дружина президента України Олена Зеленська стала гостею спеціального сезону подкасту "Простими словами" від The Village Україна.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: