fbpx
Сьогодні
Фото 16:20 26 Чер 2023

Сьогодні День кримськотатарського прапора: стяги підняли у Києві та за кордоном

Сьогодні, 26 червня, відзначають День кримськотатарського прапора. Перед будівлями Київської міської державної адміністрації, Міністерства закордонних справ України та низкою інших установ підняли стяг кримськотатарського народу.

Про це повідомляє "Суспільне", інформує Рубрика.

Столичний голова Віталій Кличко зауважив, що 26 червня – це День кримськотатарського прапора, який українці також святкують. Місцева влада робить усе, щоб підтримати кримських татар, велика частина переселенців поселилися в столиці України, сказав він.

Мер Києва Віталій Кличко та лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров сподіваються, що незабаром Крим буде деокуповано і прапор кримських татар майорітиме там.

"Наша мета, щоб ми в найближчі часи піднімали кримськотатарський прапор разом з українським прапором в українському Криму", – наголосив мер Києва.

Чубаров зауважив:

"У мене є впевненість, що наступне свято кримськотатарського прапора ми будемо відзначати в Криму. У таких свят буває дві такі сторони: зовнішня – вона приємна, помітна, але є внутрішня – це завдання державного (символу) чи символу народу, як кримськотатарський прапор".

Під час вшанування біля Міністерства закордонних справ України жителька Рівного подарувала Рефату Чубарову картину з кримськотатарським прапором.

Заступник міністра закордонних справ Микола Точицький сказав:

"Сьогоднішня церемонія – сигнал тим, хто не припиняє боротьбу в Криму. Ми стоїмо поруч з кримськотатарським народом".

За його словами, такі акції також проводяться біля Офісу уповноваженого з прав людини та біля Таврійського національного університету (це кримський університет, який евакуювався до Києва).

Також заходи із вшанування проходять і за кордоном. У багатьох дипломатичних представництвах України збираються представники української і кримськотатарської громад і вони проводять такі церемонії. В деяких країнах вшанування відбувалося напередодні, в неділю.

"Для мене цей день дуже важливий, що в умовах російської окупації наш прапор сьогодні об'єднує всіх кримських татар по всьому світові. І тих, які є нащадками кримський татар, що мусили покинути Крим сотню років тому внаслідок імперської політики Росії, і тих, кого зараз розкидала війна", – заявив Чубаров.

Довідка

День кримськотатарського прапора відзначають в Україні 26 червня. Це неофіційне свято, що відзначається за рішенням органів самоврядування кримськотатарського народу з 2010 року, символізує єдність, наступність поколінь кримських татар та їхню боротьбу за свободу і право на самовизначення.

Кримськотатарський прапор був запроваджений у грудні 1917 року першим Курултаєм кримськотатарського народу у Бахчисараї. За радянських часів, коли кримськотатарський народ зазнав репресій, прапор не використовувався.

Прапор був відновлений 30 червня 1991 року у Сімферополі другим Курултаєм кримськотатарського народу. Прапор кримських татар є національною символікою.

Нагадаємо 18 травня в Україні відзначається День боротьби за права кримськотатарського народу та вшановується пам'ять жертв геноциду кримських татар.

Також ми повідомляли, що Меджліс подав документи щодо закріплення правового статусу представника кримськотатарського народу.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: