fbpx
Сьогодні
22:13 17 Кві 2023

Після розстрілу кримськотатарської інтелігенції у Сімферополі минуло 85 років

Фото: AleksTaurus/Depositphotos

Сьогодні, 17 квітня, в Україні вшановують подію, яка сталася у 1938 році, а саме розстріл представників і представниць кримськотатарської інтелігенції у Сімферополі.

Як відомо, криваві дії здійснювали за особистим розпорядженням генсекретаря комуністичної партії РС, голови уряду Йосипа Сталіна.

"Злочин проти всього кримськотатарського народу. Наш народ і дотепер відчуває ці непоправні втрати. Освічені, активні члени суспільства були знищені", – пишуть автори блогу про кримськотатарську культуру Qirimname.

Вони додають, що носії унікальних знань про мову та культуру були розстріляні. Тому у надскладний період 1941-1945 рр. народ був позбавлений лідерів та авторитетів.

Як повідомляє видання "Крим. Реалії" період 1937-1938 років названий істориками часом "Великого терору", оскільки розстріляли багато ні в чому не винних людей.

Людей заносили в так звані "Сталінські списки" за особистою санкцією Сталіна і його найближчих соратників у Політбюро ЦК ВКП до різних мір покарання, здебільшого до розстрілу.

Серед них імена відомих представників кримськотатарської інтелігенції, письменники, депутати, педагоги, громадські діячі, кандидати медичних наук, мовознавці, вчені і багато інших. Загалом 17 квітня 1938 року розстріляли 36 представників кримськотатарської інтелігенції..

Одні з найвідоміших кримців, яких розстріляли 17 квітня:

  • письменник, педагог, громадський діяч Асан Сабрі Айвазов;
  • депутат, кандидат медичних наук Якуб Аблямітов;
  • вчений, мовознавець і педагог Якуб Азізов;
  • культурний діяч, поет, письменник Осман Акчокраклі;
  • діяч культури, художник, історик Усеїн Боданинський;
  • письменник і журналіст Джафер Гафаров;
  • депутат Сулейман Ідрісов.

"Це лише найвідоміші імена з цього списку. А скільки їх було невідомих, "рядових" – чиї біографії ми вже ніколи не дізнаємося…" – пишуть історики.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: