fbpx
Сьогодні
Фото 20:38 26 Чер 2023

Рішення для перемоги: три українські виробники для розробок проти ворожих БпЛА отримають по $1 мільйону

English version here

Фото: Мінцифри

За результатами Drone Hackathon "Anti-Shahеd" по 1 млн доларів на реалізацію та масштабування розробок проти ворожих БПЛА отримають три українські виробники.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на пресслужбу Міністерства цифрової трансформації.

У чому проблема?

"Зараз критично важливо створити альтернативні системи протидії іранським шахедам. Маємо круті кейси з "Армією дронів", коли постачали на передову не лише іноземні дрони, а й БПЛА вітчизняного виробництва. Аналогічне потрібно реалізувати з розвитком систем захисту українського неба", – зазначив віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Фото: Мінцифри

Яке рішення?

Drone Hackathon об'єднав 50 розробників, інженерів, кіберспеціалістів та ентузіастів, які створюють передові системи й технології для виявлення та знищення ворожих дронів.

Фото: Мінцифри

Як це працює?

Оцінювали проєкти спеціалісти різних родів і видів військ, військових структур та цифрових технологій.

За результатами заходу обрано трьох переможців, з якими укладуть контракти на 1 млн доларів. Нові технології допоможуть боротися з іранськими шахедами без втрат ресурсів сил ППО.

Фото: Мінцифри

Фото: Мінцифри

Довідка

""Армія дронів" — це був лот, на який збирали кошти з усього світу. І, по суті, це переросло у велику державну програму зі збільшення фінансування для українських та іноземних виробників БПЛА", — каже Федоров.

Нині ж, за словами глави Мінцифри, відбувається процес масштабування виробництва БПЛА в Україні. Крім платформи UNITED24, у грудні 2022 року була створена Спеціальна координаційна рада щодо масового виробництва дронів. Її представники радилися з виробниками щодо можливостей розширення їхньої діяльності. "Ми зібрали 80 виробників і запитали, які в них є спроможності і "блокери" для розвитку", – розповів Федоров. Також, за його словами, запитували у військових, яких безпілотників вони потребують і в якій кількості.

Уряд і парламент збільшили фінансування цієї програми, також змінювали нормативно-правову базу, щоб позбутись бюрократії, що заважає виробникам. Вдалося прибрати перешкоди щодо завезення в країну комплектуючих для безпілотників, зазначив міністр.

Нагадаємо, як повідомлялось, за понад 11 місяців існування проєкту "Армія дронів" за кошти United24 придбали 3 864 комплекси БПЛА. Сума укладених контрактів становить понад 4,3 млрд гривень.

Також Центри підготовки операторів БПЛА навчили 10 тисяч військових керувати "крилами" за 10 місяців.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: