fbpx
Сьогодні
21:02 23 Чер 2023

З Угорщини Україна повернула іще двох військовополонених, - МЗС

Фото: GETTY IMAGES

Українські дипломати вивезли з Угорщини ще двох військовополонених із низки тих, кого російська федерація без погодження з Україною передала Будапешту.

Про це повідомив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко, пише Рубрика.

"Таким чином українській стороні вдалося повернути вже п'ятьох українських захисників. Працюємо, аби й решта шість воїнів якнайшвидше повернулися додому до своїх рідних", — йдеться у його повідомленні.

Нагадаємо, що перших трьох українських військовополонених повернули з Угорщини 20 червня. Перед цим очільник угорського МЗС Петер Сійярто заявив, що Угорщина як держава не причетна до обміну 11 українських військовополонених із росією. Мовляв, переговори вели релігійні організації.

В угорському уряді стверджували, що українські полонені "за власним бажанням хотіли приїхати до Угорщини", і тепер вони "можуть залишитися або покинути Угорщину в будь-який час за власним бажанням".

Довідка

Нагадаємо, росія без погодження з Україною передала Угорщині 11 українських військовополонених угорського походження. У Міністерстві закордонних справ України заявили, що дізналися про це зі ЗМІ — з публічних заяв віцепрем'єр-міністра Угорщини Жолта Шем'єна.

Восьмого червня на сайті російської православної церкви з'явилася новина, що передача Угорщині групи українських військовополонених відбулася за посередництва рпц на прохання угорської сторони. У рпц заявили, що вони мають "закарпатське походження".

Передання полонених підтвердив віцепрем'єр-міністр Угорщини, заявивши, що це "є жестом рпц щодо Угорщини, їй ці люди завдячують своєю свободою".

Угорська й російська сторони не проінформували український уряд про свої переговори. Тож Україна викликала тимчасового повіреного Угорщини й попросила надати детальну інформацію про українських громадян і невідкладно забезпечити до них доступ консула.

16 червня, стало відоме місцеперебування 11 полонених захисників України, яких утримують на території Угорщини.

А 19 червня Міністерство закордонних справ України звернулося до угорської сторони з вимогою негайно допустити українського консула до українських військовополонених. За даними МЗС, українців фактично утримують в ізоляції, вони не мають доступу до відкритих джерел інформації, їхнє спілкування з рідними відбувається у присутності сторонніх людей. Також їм відмовляють у встановленні контакту з посольством України.

У МЗС заявили, що угорська влада ігнорує всі спроби України налагодити конструктивний діалог щодо цієї ситуації. У Єврокомісії закликали Угорщину пояснити свою участь у звільненні українських військовополонених у рф та комунікацію з урядом України із цього питання.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба ствердив, що у вивезенні українських військовополонених із росії в Угорщину зацікавлений особисто угорський прем'єр Віктор Орбан. За словами міністра, "Орбан мав показати угорцям і в Угорщині, й поза межами Угорщини, що він їхній єдиний захисник".

Про повернення трьох військовослужбовців із Угорщини в Україну 20 червня повідомив речник МЗС Олег Ніколенко. За словами Ніколенка, повернені з Угорщини троє військовополонених уже перебувають в Україні, "їм надається всіляка підтримка".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: