fbpx
Сьогодні
16:38 21 Чер 2023

"Будинок із комахами" у Києві внесли до Держреєстру нерухомих пам'яток: навіщо це рішення

Фото: Фейсбук / Ксенія Семенова

Будинок Марії Станіславської за адресою Володимирська, 93 внесли до Державного реєстру нерухомих пам'яток України за категорією "Пам'ятка архітектури місцевого значення".

Про це повідомляє пресслужба МКІП у Телеграмі.

У чому проблема?

Девелопер, компанія «Комерційний інформаційно-рекламний центр "Сенс", ще у 2020 році почала зводити багатоповерхівку упритул до будинку, через що він опинився в аварійному стані. Тоді забудовник пообіцяв викупити квартири в старій будівлі, щоб знести її й розширити площу будівництва, на що мешканці погодилися. Замовником капітального ремонту виступає ОСББ "Володимирська, 93", яке зареєстрували після того, як мешканців виселили з аварійного будинку, викупивши їхні квартири.

На паспорті обʼєкта було вказано, що забудовник планує "провести капітальний ремонт" будівлі. Але забудовник не погоджував проєктної документації, а будівельні роботи ведуть без дозволу. Після того, як департамент КМДА демонтував паркан біля будівлі, забудовник ще протягом певного часу продовжував роботи. Демонтаж будівлі відбувався за невтручання Нацполіції, кажуть активісти.

У середині квітня стало відомо, що на вулиці Володимирській зносять будинок Марії Станіславської, також відомий як "Будинок з комахами", який має 130-річну історію. У 2021-му департамент охорони культурної спадщини КМДА вніс будинок до переліку пам'яток місцевого значення. Рік потому Окружний адміністративний суд міста Києва позбавив будівлю цього статусу, але рішення так і не вступило в силу.

Нещодавно департамент охорони культурної спадщини КМДА знову подав документи до Мінкульту, щоби присвоїти будинку Марії Станіславської статусу пам'ятки архітектури місцевого значення.

Яке рішення?

Наказ №332, щодо внесення будинку Марії Станіславської до Держреєстру нерухомих пам'яток, оприлюднило Міністерство культури та інформаційної політики.

Як працює це рішення?

"Київській міській військовій адміністрації було доручено поінформувати власника пам'ятки культурної спадщини про занесення пам'ятки до Державного реєстру, а також протягом 2023 року забезпечити приведення облікової документації на пам'ятку у відповідність", – йдеться в повідомленні.

Також у відомстві зазначають, що КМВА має забезпечити розробку та затвердження науково-проєктної документації з визначення меж й режимів використання території цієї пам'ятки.

Водночас київська влада має розробити технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж території пам'ятки культурної спадщини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: