fbpx
Сьогодні
11:59 20 Чер 2023

У Молдові заборонили проросійську партію "Шор"

Проросійську партію "Шор", лідера якої у квітні засудили до 15 років в'язниці за відмивання грошей,  у Молдові визнали неконституційною. Депутатам від "Шор" дозволили виконувати свої обов'язки до кінця повноважень.

Про це повідомляє Molodova 1, цитує Рубрика.

Рішення ухвалив Конституційний суд країни. Воно є остаточним і не підлягає оскарженню.

Суд дійшов висновку, що "Шор" порушує 4 пункт 41 статті Конституції, в якому зазначено, що "партії та інші суспільно-політичні організації, цілі або діяльність яких спрямовані проти політичного плюралізму, принципів верховенства права, суверенітету, незалежності й територіальної цілісності Республіки Молдова, є неконституційними".

Міністерство юстиції тепер має невідкладно призначити комісію з ліквідації партії.

Однак у рішенні Конституційного суду передбачено, що депутати парламенту та місцевих рад від "Шор" продовжуватимуть діяльність до закінчення терміну своїх повноважень як позафракційні обранці.

Одразу після оголошення рішення віцепрезидентка партії Марина Таубер, яка фігурує у справі про фінансування та створення злочинної організації, заявила, що "Шор" продовжить свою діяльність.

Довідка

У листопаді 2022 року уряд звернувся з проханням перевірити конституційність партії "Шор". Молдовський уряд заявляє, що "Шор" фінансується ззовні та підтримується російськими спецслужбами, а діяльність партії створює загрозу суверенітету та незалежності країни.

Незабаром після цього Конституційний суд запросив висновок Венеційської комісії щодо цієї справи.

Венеційська комісія опублікувала висновок, у якому попередила владу Молдови про те, що визнання партії неконституційною може бути втручанням у право на свободу об'єднань, тому рішення щодо цього має бути "законним, легітимним і пропорційним".

Прихильники "Шор", незадоволені євроінтеграційним курсом Молдови та підтримкою України, регулярно проводять антиурядові акції протесту в столиці країни, Кишиневі, а також в інших містах.

Лідера партії — депутата Ілана Шора, який виїхав із країни три роки тому — у квітні засудили за відмивання грошей.

Проти Шора та його заступниці Марини Таубер Європейський Союз та Канада запровадили санкції за дії, що мали на меті дестабілізувати Молдову.

Нагадаємо, 6 листопада у Кишиневі проходив черговий масштабний мітинг, організований популістською партією "Шор".

Також ми повідомляли, що на акції, яку організовували, 12 березня, члени й прихильники проросійської партії "Шор" спецслужби рф планували дестабілізувати ситуацію в Молдові.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: