fbpx
Сьогодні
18:20 15 Чер 2023

Життєво важливо для України: Президент закликав Швейцарію дозволити реекспорт зброї

Життєво важливим кроком для нашої країни буде подія, коли Швейцарія дозволить реекспорт зброї в Україну.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час звернення до парламенту Швейцарії, 15 червня, пише Reuters.

"Я знаю, що у Швейцарії обговорюється питання щодо експорту військового спорядження для захисту та оборони України. Це було б життєво важливо. Нам потрібна зброя, щоб ми могли відновити мир в Україні", наголосив глава держави під час виступу в парламенті Швейцарії.

Під час виступу Зеленський звернувся до Швейцарії з проханням організувати Глобальний саміт миру який буде присвячений обговоренню української формули миру щодо закінчення війни. Президент вважає що це є особливою компетенцією Швейцарії.

Зеленський також подякував швейцарському народу за солідарність з Україною. Окрім того, він наголосив на важливості реекспорту зброї в Україну для закінчення війни, неодноразово повторюючи, що його країна не є джерелом цього конфлікту та насильства і що загроза виходить "ззовні".

Що відомо про нейтралітет Швейцарії

Варто зауважити, що у Швейцарії зараз діють правила, згідно з якими будь-якій країні, яка купує швейцарську зброю, заборонено реекспортувати її сторонам у конфлікті.

При цьому у листопаді минулого року країна запровадила спеціальне ембарго на постачання боєприпасів до росії чи України.

Напередодні Сенат Швейцарії (верхня палата парламенту) погодив поправку до закону про військові матеріали, яка може розблокувати реекспорт зброї у треті країни, зокрема в Україну.

Швейцарія з лютого 2022 року надала Україні лише фінансову та гуманітарну допомогу. У травні 2023 Берн зробив крок до постачання Україні озброєння.

Проте, як писала Рубрика, нижня палата парламенту Швейцарії – Національна рада – відхилила законопроєкт, відомий як "Lex Ukraine", який дозволив би третім державам передавати Україні зброю швейцарського виробництва.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: