fbpx
Сьогодні
10:13 03 Чер 2023

У Туреччині готуються до інавгурації Ердогана: на цю подію чекають гостей із 78 країн

3 червня, у Туреччині відбудеться інавгурація президента Реджепа Таїпа Ердогана після його перемоги на президентських виборах, на церемонію повинні прибути топпосадовці із 78 країн.

Про це повідомляє агентство Anadolu.

Повідомляють, що Ердоган прийматиме присягу у Великому національному зібранні Туреччини о 14 годині.

Сама ж церемонія у президентському комплексі розпочнеться о 17 годині, після чого буде урочиста вечеря з топ-гостями у палаці Чанкая.

Як зазначають у виданні, на цю подію чекають, зокрема, прибуття 21 лідера держав та 13 прем'єрів, представників парламентів, міністрів, представників міжнародних організацій.

Серед іншого, до Анкари прибуде генсек НАТО Єнс Столтенберг. Від росії їде спікер Держдуми В'ячеслав Володін.

Після вечері новообраний та чинний президент Ердоган оголосить склад нового уряду.

Нагадаємо, у другому турі президентських виборів 28 травня Ердоган переміг свого опонента, спільного кандидата від опозиції Кемаля Киличдароглу з результатом 52,18%.

Довідка

Із 2014 року державу очолює Реджеп Тайїп Ердоган. Він перебуває при владі в Туреччині у різних ролях уже 20 років. Але цьогоріч його основний суперник, Кемаль Киличдароглу, є кандидатом від обʼєднаної опозиції та теж має значний рівень підтримки.

Нагадаємо, перший тур президентських виборів в Туреччині відбувся 14 травня. Тоді жоден з кандидатів не зміг набрати понад 50% голосів, потрібних для перемоги в один тур. У першому турі Ердоган набрав 49,24% голосів, а Киличдароглу — 45,07%. Другий тур у Туреччині проводять уперше. Західні ЗМІ вже називали ці вибори президента Туреччини "найбільш значущими у 100-річній історії країни". Опитування показало, що головним питанням для виборців є економіка, за нею йдуть корупція та біженці.

Останнім часом Ердогана та його політичну силу критикували, зокрема за неефективну реакцію на лютневий землетрус у Туреччині, "будівельні амністії" та стрімке зростання інфляції.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: