fbpx
Сьогодні
10:55 02 Чер 2023

Очікується суттєве погіршення психічного здоров'я українців, - експерт

Після закінчення війни, навіть попри поліпшення безпекової ситуації, очікується суттєве погіршення психічного здоров'я українців.

Такий прогноз зробив кризовий психолог, директор Інституту психології здоров'я Володимир Волошин, передає "Укрінформ".

"Те, що зараз відбувається, інтенсивно тисне на людей, всі вже перебувають у стані хронічного виснаження. Не треба забувати, що ми увійшли в повномасштабну війну після ковіду, який виснажив людей. І от вже понад рік – війна, ми під впливом ще інтенсивнішого стресу", – пояснив Волошин.

Ніхто в Україні, за його словами, не почувається нині у безпеці, навіть якщо живе в селі, де не чути вибухів. Адже інформація і в медіа, і між людьми нагнітає відчуття небезпеки та забирає відчуття контролю.

Багато людей по декілька годин на день відслідковують новини з фронту.

"Людина шукає інформацію, тому що це – природний механізм повернення контролю. Ми ніби бачимо, що відбувається, і ніби більше контролюємо ситуацію. Але насправді розуміємо, що не контролюємо… І всі перебуваємо в стані перевантаження, на межі, коли будь-який подразник, навіть не сильний, може призводити до нервових зривів", – каже психолог.

На його думку, емоційні "вибухи" з невідомими наслідками можуть "зносити дах", коли люди втрачають контроль над собою.

"Є певні фізіологічні механізми, і ми робили вебінари з провідними нейробіологами світу, які на рівні мозку описували все те, що відбувається з людьми в нашій країні. І ми вже очікували останні 4-5 місяці, що такі речі будуть відбуватися. Це лише питання часу. Також буде більше суїцидів", – застеріг Волошин.

Нагадаємо, до Дня Захисту дітей запустили арт-терапевтичний проєкт mosaїka для подолання тривоги у дітей та підлітків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: