fbpx
Сьогодні
15:23 01 Чер 2023

ЗМІ: росія знову блокує експорт українського зерна

English version here

російська федерація заблокувала реєстрацію вхідного флоту до всіх портів України, через це "зернова ініціатива" знову зупинена.

Про це повідомило Міністерство інфраструктури України, пише Рубрика.

Спільний координаційний центр в Стамбулі, який має стежити за транспортуванням товарів із портів України, оголосив, що не може скласти інспекційний план на 1 червня, бо росія безпідставно відмовляється реєструвати вхідний флот.

Впродовж двох днів — 30 та 31 травня — росія без пояснень зареєструвала для інспекції лише одне (!) вхідне судно на порт "Чорноморськ", коли інші сторони СКЦ підтвердили до участі в Чорноморській Ініціативі 10 суден на три порти.

Зараз у черзі на інспекцію в територіальних водах Туреччини чекають 50 суден, на які має бути завантажено 2,4 мільйона тонн продовольства для світу. Це майже вдвічі більший обсяг, ніж було експортовано в травні.

Деякі судна очікують інспекції СКЦ понад 3 місяці. Мінінфраструктури зазначає, що це понад 1 мільярд доларів збитків, які позначаються на кінцевій вартості продовольства для світу.

Блокування реєстрації нового вхідного флоту, як і блокування найбільшого порту "Південний", є грубим порушенням умов "зернової ініціативи2, під якою підписалась росія. Українська делегація направила лист до Секретаріату СКЦ з вимогою відновити повноцінну роботу в складі 3 інспекційних команд та 9 інспекцій на день, як того вимагають процедури СКЦ.

За даними міністерства, за 10 місяців роботи "зернової ініціативи2 було експортовано понад 30,5 мільйона тонн продукції українських аграріїв. Але через саботаж російської сторони, який триває вже 7 місяців, світ недоотримав мінімум 20 мільйон тонн продовольства.

Міністерство інфраструктури України

Довідка

Що роблять партнери? За даними Reuters, ООН запропонувала Україні, росії та Туреччині розпочати підготовчу роботу для транзиту російського аміаку через Україну, щоб врятувати угоду про експорт зерна морем.

Як зазначається, на початку підготовчої роботи ООН хоче провести паралельні переговори щодо розширення "зернової угоди", щоб включити більше українських портів та інших вантажів.

"Генсек [ООН] висунув сторонам деякі ідеї щодо покращення спрощення роботи Спільного координаційного центру, а також роботи над питанням експорту аміаку, який є частиною угоди, яка була підписана. Розмови та контакти тривають. Це все, що я зараз можу сказати", — сказав речник ООН Стефан Дюжаррік у коментарі Reuters.

Нагадаємо, ще минулого року ООН намагалася домовитися з Україною та росією про відновлення аміакопроводу "Тольятті – Одеса", який було зупинено після 24 лютого. Аміак є основним інгредієнтом у виробництві нітратних добрив. А за даними дослідницької компанії ICIS, до повномасштабного вторгнення росія забезпечувала 20% його світових морських постачань.

У 2022-му президент України Володимир Зеленський заявив, що підтримає ідею відновлення експорту російського аміаку через Україну, лише якщо кремль поверне всіх українських військовополонених.

Зауважимо, що росія також хоче використати "зернову угоду" у своїх інтересах, щоб розблокувати свої закордонні активи.

А ще, з початку повномасштабного вторгнення рф, за підрахунками Української зернової асоціації, окупаційні війська вивезли з України близько 4 мільйонів тонн зерна.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: