fbpx
Сьогодні
17:37 27 Тра 2023

На фасаді музею Булгакова відкрили нову "українізовану" меморіальну дошку: навіщо це рішення

На фасаді київського "Літературно-меморіального музею Булгакова" відкрили нову памʼятну дошку на честь письменника.

Про це повідомляє активіст Олег Слабоспицький.

У чому проблема?

Оригінальний напис російською мовою на дошці, яку встановили ще у 1981 році, зазначав, що в будинку на Андріївському узвозі жив відомий російський та радянський письменник.

Яке рішення?

Тепер на памʼятній дошці написано: "У цьому будинку в 1906–1919 роках жив видатний киянин, лікар, письменник Михаїл Булгаков".

Як це працює?

За словами Олега Слабоспицького, дошку на честь "шовініста, українофоба й імперця" відкрили без погоджень, ще й поки в Україні тривають активні процеси з дерусифікації.

У Музеї Булгакова відповіли, що текст змінили за ініціативи колективу музею та відповідно до закону про функціонування української мови як державної.

Заміну також узгодили зі скульптуром оригінальної дошки Анатолієм Кущем.

У Музеї Булгакова також додали, що урочистого відкриття нової дошки не проводили й не витрачали бюджетні кошти на її встановлення.

Довідка

Літературно-меморіальний музей Михайла Булгакова відкрили в 1989-му як філію Музею історії Києва. Музею передали будинок №13 на Андріївському узвозі, там сім'я Булгакова жила із 1906 по 1919 роки.

Сам Булгаков приймав у будинку пацієнтів, коли працював лікарем, і писав перші твори. Дім також описаний у першому романі Булгакова «Біла гвардія» та п'єсі «Дні Турбіних».

У серпні 2022 року Спілка письменників України закликала закрити музей Булгакова через начебто антиукраїнську позицію письменника.

Директорка музею Людмила Губіанурі у відповідь на заяву дорікнула самій Спілці щодо її радянської спадщини.

"Перед тим, як ініціювати закриття музею Булгакова, вони мали б ініціювати виключення Булгакова зі Спілки письменників і позбавлення громадянства за антирадянську діяльність. Чим вони й займалися протягом своєї багатої історії", – написала Губіанурі.

Згодом міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко заявив, що музей і пам'ятник не варто чіпати.

Нагадаємо, МОН повідомило, що в оновленій шкільній програмі зарубіжної літератури залишать твори Булгакова, Гоголя та Ільфа і Петрова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: