fbpx
Сьогодні
15:11 22 Кві 2023

Мінагрополітики просить у країн G7 спеціальну техніку для розмінування України

English version here

Фото: Міноборони України

Україна для прискорення розмінування гостро потребує спеціальної техніки та міжнародної допомоги. Зокрема в розмінуванні земель сільськогосподарського призначення.

Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський під час засіданні міністрів сільського господарства країн G7.

За його словами, в Україні нині заміновано 470 тисяч гектарів земель сільськогосподарського призначення. Наразі фахівці обстежили лише 17,5% замінованих територій, із них 57 тисячі га — сільськогосподарського призначення.

"Процес розмінування звільнених територій не припиняється. Але цей процес складний і розтягнеться на десятиліття. На сьогодні в Україні розмінування проводять більш як 2600 саперів із державних і приватних структур", — сказав міністр.

І наголосив, що з такою потужністю Україні знадобиться більш як 20 років щоб очистити лише землі сільськогосподарського призначення.

Сольський також підкреслив, що Україна для пришвидшення розмінування гостро потребує спеціальної техніки. Сапер вручну очищає 15-20 квадратних метрів на добу, а техніка для розмінування — 6 квадратних кілометрів (водночас зберігається максимальна безпечність для саперів).

"Ми маємо нагальну потребу в технічному обладнанні для розмінування. Ми точно розуміємо, яка це техніка і скільки її потрібно. І тут ми сподіваємось на вашу допомогу", — наголосив міністр.

Сольський підкреслив, що міжнародна підтримка пришвидшить процес розмінування та збереже життя українців, які змушені щоденно ризикувати.

"Серед аграріїв є сміливці, які не чекають, поки до них дійде черга з розмінування. Деякі фермери самотужки, металошукачами, на свій страх і ризик, розміновують поля", — зазначив посадовець.

Він підкреслив, що російська агресія спричинила також проблему з експортом і логістикою, призвела до зростання цін, відсутності в аграріїв обігових коштів і неможливості сплачувати кредити, втрати техніки.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: