fbpx
Сьогодні
13:14 19 Кві 2023

Імпорт продовольчих товарів з України тимчасово заборонила й Болгарія

Болгарія вводить тимчасову заборону на імпорт продовольства з України, за винятком транзитних товарів.

Про це заявив глава тимчасового уряду Болгарії Гилиб Донєв, повідомляє BNR.

"Основна причина полягає в тому, що минулого року, всупереч концепції так званих коридорів солідарності, значні обсяги продовольства залишилися в країні і порушили основні виробничі та торговельні ланцюжки.

Якщо ця тенденція збережеться і навіть посилиться, що цілком реально після аналогічних заборон, запроваджених іншими країнами, це може закінчитися вкрай важкими наслідками для болгарського бізнесу", – пояснив Донєв.

Глава тимчасового уряду зазначив, що розраховує на те, що "Брюссель вислухає і зрозуміє позиції" Болгарії, Польщі, Угорщини та Словаччини та переосмислить свою позицію.

"Болгарія залишається солідарною з Україною, але банкрутства болгарських фермерів не сприятимуть цьому", – сказав Донєв.

На цей час невідомо, як довго буде діяти тимчасова заборона на імпорт продовольства з України, але уряд ухвалить відповідне рішення на сьогоднішньому засіданні.

Нагадаємо, Польща заборонила імпорт агропродовольства з України. Після цього Угорщина також запровадила аналогічні обмеження.

До того ж Словаччина припиняє імпорт зерна з України.

У Румунії також лунають заклики до цього через шкоду для місцевих фермерів у зв'язку з нижчими цінами української продукції.

Зазначимо, що напередодні Україна домовилась із Польщею про розблокування транзиту свого зерна.

Польський міністр сільського господарства Роберт Телус повідомив, що зернові вантажі з України, які проходять через Польщу, будуть супроводжувати і контролювати за допомогою системи SENT. Тобто їх будуть опломбовувати GPS-трекери.

Це дасть можливість відстежувати вантажі, щоб з'ясувати, чи справді вони виїхали з Польщі.

Єврокомісія привітала угоду між Польщею та Україною щодо транзиту українського зерна. Проте підкреслила, що не змінила свою позицію про неприйнятність односторонніх дій Варшави.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: