fbpx
Сьогодні
10:05 19 Кві 2023

Екорішення: студент з Житомира розробив для дослідження якості води унікальну платформу

English version here

Фото: Тетяна Дукач для Суспільне Житомир

Для проведення геодезичних та екологічних досліджень води студент третього курсу Житомирської політехніки Микита Нєвєдров розробив проєкт мобільної платформи.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Суспільне.

У чому проблема? 

За останні 30 років в Україні зникло майже 10 тисяч річок. За невтішними прогнозами, ще через 20-30 років Україні доведеться імпортувати питну воду. Цього року прогнози підтверджуються. Окрім того, суттєво зросла кількість забруднених водойм через активні воєнні дії.

На забрудненість водних артерій впливає і погана якість охолодження та очищення відпрацьованої на підприємствах води, і недостатнє очищення стічних вод, порушення екологічного законодавства агропромисловістю.

Яке рішення?

Студент третього курсу Житомирської політехніки Микита Нєвєдров розробив проєкт мобільної платформи для проведення геодезичних та екологічних досліджень води.

вода, платформа для дослідження

Фото: Тетяна Дукач для Суспільне Житомир

Микита працював над ідеєю впродовж трьох місяців, зазначає керівниця проєкту Марії Гриневич.

"Суть роботи платформи в тому, що вона може швидко та якісно проводити вимірювання кислотності води. І не лише кислотності. Ми швидко можемо дізнатися про якість води на конкретній точці у водоймі. Аналогів такої платформи немає", – зазначає Гриневич.

Як це працює?

Мобільна платформа, винайдена студентом, здатна вимірювати температуру, кислотність та глибину в певній точці водойми. Усі ці показники вона записує на SD-карту, а потім ці дані можна обробити і візуалізувати на комп'ютері за допомогою спеціальних програм.

"Микита загорівся ідеєю створити таку платформу, ми були раді йому допомогти. Ідея була повністю його, але він консультувався, якщо у нього були якісь запитання і щось було незрозуміле. Або просто хотілося поради, то він звертався і ми йому допомагали. Ось такий чудовий результат ми маємо", – додає викладач.

вода, платформа для дослідження

Фото: Тетяна Дукач для Суспільне Житомир

Микита презентував цей проєкт на міжнародному конкурсі студентських наукових робіт Black sea science, де здобув сертифікат другого ступеня. Участь у конкурсі брали студенти з 12 країн світу.

"Унікальність цієї розробки полягає в тому, що це така мобільна платформа, яка дозволяє легко проводити екологічні дослідження водойм і робити оцінку якості води. Це потребує мало ресурсів і мало часу для проведення таких досліджень", – пояснює автор ідеї.

У майбутньому Микита планує оснастити платформу спеціальним модулем, який дозволяє вимірювати ще й рівень радіаційного забруднення.

"Я вважаю, що це буде важливий етап модернізації даної установки. В післявоєнний час це буде актуально і можна буде за допомогою таких модернізацій дуже легко і просто проводити аналіз якості води", – додає Микита.

Нагадаємо, у Кривому Розі на Дніпропетровщині місцеве підприємство створило розміновувальний трал, що допоможе очищувати землі від небезпечних боєприпасів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: