fbpx
Сьогодні
17:54 17 Кві 2023

У Чорному морі рф заблокувала 50 суден із українським зерном: саботує та затягує час інспекцій

English version here

Фото ілюстративне

Наразі у Чорному морі заблоковані 50 суден, які експортують зерно з України. російська федерація знову заважає роботі суден у межах "зернової ініціативи".

Про це повідомив Верховний представник ЄС із питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель.

Мінінфраструктури України пояснило, що 17 квітня російська сторона знову заблокувала інспекції суден в територіальних водах Туреччини.

З 10 квітня російська сторона в спільному координаційному центрі у Стамбулі в односторонньому порядку припинила реєстрацію суден, які подають українські порти для формування інспекційного плану. Натомість росіяни формують власний план інспекцій, обираючи судна з черги на свій розсуд. Це повністю протирічить умовам "зернової ініціативи", зазначило міністерство.

Таким чином вже вдруге за 9 місяців роботи ініціативи не складено інспекційного плану і не проінспектовано жодного судна.

Ще з листопада 2022 року росіяни під різними приводами саботують та затягують час проведення інспекцій. За даними Мінінфраструктури України, це вже призвело до скорочення обсягів експорту української агропродукції на світові ринки на 15-18 млн тонн.

З квітня росіяни намагаються втрутитися у діяльність українських портів та експортерів, нав'язуючи власні критерії для суден, які братимуть участь у "зерновій ініціативі". Наприклад, з 14 квітня вони без жодних пояснень відмовляються реєструвати три судна (два з яких на Китай), які чекають у порту "Південний".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: