fbpx
Сьогодні
Фото 19:58 17 Кві 2023

ШІ-зображення перемогло в престижному конкурсі фотографії: автор відмовився від нагороди

Фото: Boris Eldagsen / Facebook

Фотохудожник Борис Ельдагсен подав на престижний міжнародний фотоконкурс Sony World Photography Award зображення, створене штучним інтелектом (ШІ), та переміг у категорії "Креатив".

Про це пише BBC, повідомляє Рубрика.

Ельдагсен повідомив про перемогу на своєму сайті та одразу заявив, що відмовляється від призу, зізнавшись, що це "фото" — робота штучного інтелекту.

"Дякую, що вибрали моє зображення та зробили цей момент історичним, оскільки це перше зображення, створене штучним інтелектом, яке перемогло в престижному міжнародному конкурсі фотографії. Скільки з вас знали або підозрювали, що воно було згенероване ШІ? Щось тут здається неправильним, чи не так?" — пише фотограф.

Утім, у коментарі BBC організатори премії повідомили, що перш ніж Ельдагсена оголосили переможцем, він підтвердив, що твір є "спільним твором" його зображення за допомогою ШІ.

"Креативна категорія відкритого конкурсу вітає різноманітні експериментальні підходи до створення зображень від ціанотипії та рентгенографії до передових цифрових практик. Таким чином, після нашого листування з Борисом і гарантій, які він надав, ми вважали, що його участь відповідає критеріям цієї категорії, і ми підтримали його участь", — заявили там.

 

Переглянути цей допис в Instagram

 

Допис, поширений Photomedia & AI Artist (@boriseldagsen)

Фотограф заявив, що подав заявку на конкурс "як нахабна мавпа", щоб перевірити, чи підготовлені такі конкурси для введення зображень ШІ, та переконався у зворотньому.

"Зображення штучного інтелекту та фотографії не повинні конкурувати між собою в подібній нагороді. Це різні сутності. ШІ — це не фотографія. Тому я не прийму нагороду", — пише Ельдагсен.

Він додав, що сфері фотографії потрібна відкрита дискусія та обговорення того, що можна вважати фотографією. А своєю відмовою від нагороди він сподівався прискорити цю дискусію.

"Будучи фотографом 30 років до того, як звернувся до ШІ, я розумію плюси та мінуси цієї дискусії та буду радий приєднатися до розмови. Якщо ви не знаєте, що робити з призом, пожертвуйте його на фотофестиваль в Одесі, Україна. Я з радістю надам вам контакти", — написав Ельдагсен.

Згодом фотомитець додав, що його зображення та ім'я видалили зі сторінки SWPA та прибрали з виставки "Сомерсет-хаусі" в Лондоні без офіційної заяви чи спроби зв'язатися зі ним.

Організатори конкурсу, своєю чергою, заявили, що "призупинили співпрацю" з Ельдагсеном та усунули з конкурсу, оскільки він вирішив відмовитися від своєї нагороди.

"Ми з нетерпінням чекали участі в глибшому обговоренні цієї теми та привітали бажання Бориса до діалогу, підготувавши запитання для інтерв'ю з ним для нашого сайту", — заявили там.

Рубрика:
Технології

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: