fbpx
Сьогодні
16:58 16 Кві 2023

В ЄС назвали неприйнятними односторонні заборони Польщі та Угорщини імпорту агропродукції з України

English version here

Речник Європейської комісії назвав неприйнятними односторонні дії держав-членів Європейського Союзу щодо торгівлі після того, як до 30 червня Польща та Угорщина заборонили імпорт сільськогосподарських товарів з України.

Про це пише Reuters із посиланням на заяву речника ЄК.

Вторгнення держави-агресора росії до України заблокувало деякі чорноморські порти та зупинило вивезення українського зерна, яке дешевше, ніж вироблене в Європейському Союзі. Через порушення логістики зерно залишилися в країнах Центральної Європи, що вдарило по цінах і продажах місцевих фермерів.

"Ми знаємо про оголошення Польщі та Угорщини щодо заборони імпорту зерна та іншої сільськогосподарської продукції з України. У цьому контексті важливо підкреслити, що торгова політика є виключною компетенцією ЄС, і тому односторонні дії неприйнятні. У такі складні часи вкрай важливо координувати та узгоджувати всі рішення всередині ЄС", — ідеться у заяві.

Довідка

Уряд Польщі вирішив до 30 червня заборонити імпорт на свою територію сільськогосподарської продукції, яка походить із території України або імпортується з неї. Мінагрополітики України відповіло, що рішення польської сторони суперечать домовленостям, і пропонує узгодити новий Меморандум про взаєморозуміння, вигідний для обох країн.

Пізніше угорський міністр сільського господарства Іштван Надь оголосив про аналогічне рішення щодо заборони імпорту.

Україна експортує продукцію до ЄС через сухопутний кордон із Польщею у зв'язку з ускладненим експортом морем унаслідок повномасштабного вторгнення росії. Але часто вона залишається і продається в Польщі. Це спричинило невдоволення фермерів із Польщі та деяких інших країн, які вимагали від влади розв'язати цю проблему.

Голова польської партії влади "Право і справедливість" Ярослав Качинський заявив, що між польським та українським сільським господарством є асиметрія через якість землі, ціну робочої сили в Україні та діяльність міжнародних компаній з великою інфраструктурою.

Уряди Польщі та Румунії хотіли попросити Європейську комісію розробити механізми, які допоможуть уникнути демпінгу цін на шкоду місцевим фермерам.

Іштван Надь заявив, що продовження нинішніх ринкових процесів завдасть "такої серйозної" шкоди сільському господарству Угорщини, що "необхідно вжити надзвичайні заходи".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: