fbpx
Сьогодні
20:32 15 Кві 2023

Найбільший в Європі ядерний реактор, який будували 18 років, запустять у Фінляндії на повну потужність

Фото: Katja Halinen / Yle

У неділю, 16 квітня, найбільший у Європі фінський ядерний реактор "Олкілуото 3" (OL3), будівництво якого довго відкладалося, розпочне регулярну роботу.

Про це повідомляє Yle.

Наголошують, що запуск АЕС неодноразово відкладався через різні технічні проблеми.

В Yle зазначили, що це станеться в ніч на 16 квітня, на добу раніше запланованого. Спочатку планувалося запустити комерційну експлуатацію "Олкілуото-3" 17 квітня.

Як розповідають у виданні, після тривалого очікування третій енергоблок АЕС "Олкілуото" почне регулярне вироблення електроенергії.

На цей момент потужність третього реактора становить 1 590 мегаватів, це означає, що реактор працює практично на повну потужність, що становить 1 600 мегаватів.

Інвестиційне рішення про будівництво третьої атомної електростанції в Олкілуото було ухвалено 2003 року. Тоді передбачалося, що станція буде готова до комерційної експлуатації в 2009 році.

Нагадаємо, Німеччина відключить три останні атомні електростанції, завершивши шістдесятирічну програму, яка породила один із найсильніших рухів протесту в Європі, але отримала короткочасну перерву через війну в Україні.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: