fbpx
Сьогодні
Фото 10:05 11 Кві 2023

Рішення для відбудови: у Києві волонтери відновлюють автентичні вікна головного корпусу КНУ, який постраждав від ракетної атаки рф

English version here

У столиці волонтери відновлюють автентичні вікна головного корпусу Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Про це повідомив активіст і засновник пам'яткоохоронного хабу "Цегла" Дмитро Перов.

У чому проблема?

10 жовтня 2022-го центральний корпус КНУ імені Тараса Шевченка зазнав пошкоджень унаслідок ракетної атаки. Загалом у той день було пошкоджено понад десять культурних та освітніх закладів у центрі міста. Зокрема, Музей Ханенків, Київська картинна галерея, Національна філармонія та Будинок Центральної ради на вулиці Володимирській.

Яке рішення?

Зазначають, що кошти для реставрації двох оригінальних вікон, які пережили дві світові війни, зібрали у хабі "Цегла" у 2022-му.

КНУ, реставрація вікон

Фото: Фейсбук / Дмитро Перов

Як це працює?

"Віконна рама мала п'ять шарів фарби. Обережно розкривши кожен з них та підсиливши конструкцію, ми відібрали зразки оригінального забарвлення.

КНУ, реставрація вікон

Фото: Фейсбук / Дмитро Перов

А завдяки сучасним технологіям вдалося конвертувати цей колір в RGB і зворотно в палітру сучасних фарб", – написав активіст.

Наголошують, що після потепління волонтери планують засклити вікна та повторно обробити віконні рами.

Довідка

Київський національний університет імені Тараса Шевченка — державний заклад вищої освіти України, розташований у місті Києві.

За рейтингами ВНЗ, на 2020 рік посідав 1 місце і є найбільшим університетом за кількістю студентів і спеціальностей. З 2009 до 2014 року мав статус автономного дослідницького університету.

Ім'я Т. Г. Шевченка було присвоєно закладові у 1939 році.

Під час німецької окупації університет було відкрито в листопаді 1941 року, але вже 1942 року закрито.

Водночас значна частина персоналу відступила з радянськими військами і була евакуйована до м. Кзил-Орди Казахської РСР, де у 1942—1943 роках відбулося злиття Київського університету з Харківським в Об'єднаний український університет.

Після визволення Києва в листопаді 1943 року, попри заподіяні німецькою окупаційною владою руйнування (висаджено в повітря головний корпус, знищено кабінети, бібліотеки), у січні 1944 року університет відновив свою діяльність.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: