fbpx
Сьогодні
Що відбувається 18:45 01 Січ 2023

Толока після обстрілу: як прибирали біля понівечених корпусів КНУ імені Шевченка. ФОТО

English version here

31 грудня росія з особливою жорстокістю обстрілювала українські міста, Київ опинився в переліку пріоритетних цілей для окупантів. Одна з ворожих ракет упала на території Спорткомплексу КНУ імені Тараса Шевченка, а вибуховою хвилею понівечило всі навколишні корпуси: механіко-математичного факультету, факультетів кібернетики та соціології, радіофізики, електроніки та компʼютерних систем, корпус біологів, географів та психологів. 

Вчора, 31-го грудня, "Рубрика" показувала фото з місця падіння ракети. Сьогодні ж в корпусах КНУ імені Тараса Шевченка вже справжня толока. Працівники, викладачі та студенти зібралися тут з самого ранку, щоб розібрати завали на рідних факультетах. 

КНУ

КНУ, обстріл

Розсипане повсюди скло, чорні провалля замість вікон та десятки людей, які з відчаєм дивляться на такі знайомі, але побиті стіни. Хтось носить скло, хтось сортує відходи руйнації, а хтось фіксує завдані окупантами збитки. 

КНУ

факультути КНУ

КНУ

прибирання в КНУ

університетська толока

Ректор університету, професор Володимир Анатолійович Бугров розповідає, як все було:

"За 15 хвилин до удару я заїжджав сюди на механіко-математичний факультет. Чергові вчора сказали, що якби стояв там трохи довше, то потрапив би під ударну хвилю. Щойно від'їхав кілометри на три, почув вибухи. Мені одразу зателефонували керівники кількох корпусів, і я повернувся. На додачу моє житло поряд, на Вільямса, тому по дорозі телефонував сусідам, щоб дізнатися, чи всі цілі".

Ректор КНУ

Володимир Бугров

Володимир Бугров

Нагадаємо, що ще одна ракета впала вчора в приватному секторі на вулиці Вільямса, репортаж звідти "Рубрика" публікувала вчора.

За словами Володимира Бугрова, на час вибуху в корпусах знаходилось близько 150 людей, в основному працівники охорони. На щастя, всі залишилися живими та не зазнали ушкоджень, але вчорашні події стали для них суттєвим психологічним ударом.

"Сказати, що всі засмучені — це нічого не сказати. Ми все ще ліквідовуємо наслідки обстрілу 10 жовтня, в червоному та жовтому (Інститут філології, — ред.) корпусах, а в бібліотеці Максимовича та на хімічному факультеті тільки завершується відновлення вікон та дверей. А тут біди набагато більше. Корпуси радянського стилю побудови 70-80 років зі скляними стінами. Скло для них наразі знайти практично нереально. Нам доведеться розробляти проєкт повної реновації", — говорить Володимир Бугров.

вітражі у корпусі КНУ

вітражі, КНУ

корпус КНУ

прибирання

толока в університеті

Наслідки від влучання ракети могли бути куди серйознішими. Серед решти, постраждав і лабораторний корпус фізичного факультету. Дивом не зазнала значних руйнувань кріогенна лабораторія університету.

"Якби вибухнули всі гази, які там знаходяться, то наслідки були б жахливі", – підтверджує ректор.

скло, ударна хвиля

наслідки обстрілу, університет

КНУ, корпуси

Ворожа пропаганда вже активно просуває меседжі, що провина за руйнування корпусів університету лежить на українській ППО, яка "невдало" збила ракету з її курсу. Але це підміна понять. Ракети б не падали, якби їх не запускав ворог. Усі руйнування в КНУ імені Тараса Шевченка – цілком і повністю відповідальність росії. Про це говорить і Володимир Анатолійович:

"Ми мали розпочинати побудову нового гуртожитку біля університетської клініки. Тепер, через агресію росії, замість будувати нове, мусимо відновлювати знищене. Під удар потрапили аудиторії, вітражі, лабораторії. Справжній масштаб збитків зможемо оцінити вже тоді, коли позабираємо основне скло та наслідки руйнувань і люди зможуть повернутись до роботи". 

Київський національний університет

КНУ після атаки

вибиті вікна

На щастя, погода цими днями добра до українців, на дворі сухо та по-весняному тепло. Це дає змогу вберегти приміщення з розбитими вікнами від подальших руйнувань. Сьогодні тут приберуть завали та закриють вікна плівкою. Але повноцінне відновлення потребуватиме куди більше зусиль.

прильот

корпуси КНУ після обстрілу

"Ми відкрили офіційні реквізити на рахунку університету, кошти надходять прямо в казначейство, щоб не могло бути мови про жодні спекуляції. Ви можете переходити на сайт та надсилати пожертви, а в призначенні платежу вказувати, якому корпусу бажаєте допомогти.

Будемо дуже вдячні кожному, бо збитки величезні. Тільки на відновлення корпусів, які було пошкоджено 10 жовтня, необхідно було зібрати 99 мільйонів. А тут все набагато гірше", — підсумовує ректор.

Разом з Володимиром Бугровим, "Рубрика" запрошує вас долучитися до відновлення університету. Офіційні реквізити можна знайти за посиланням: https://rebuild.knu.ua 

корпуси КНУ

КНУ, вибиті вікна

університет, ракетна атака

КНУ

прибирання, КНУ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: