fbpx
Сьогодні
15:50 03 Кві 2023

Німеччина та Румунія обіцяють Україні допомогу щодо ремонту військової техніки

English version here

Німеччина та Румунія тісно співпрацюють у підтримці України як на двосторонньому рівні, так і як партнери в ЄС і союзники в НАТО.

Про це заявили канцлер ФРН Олаф Шольц і президент Румунії Клаус Йоганніс під час спільного брифінгу в Бухаресті 3 квітня, передає Укрінформ.

"Наше співробітництво в питанні підтримки України є дуже інтенсивним… Можу вас запевнити, ми будемо продовжувати це робити за допомогою дуже багатьох конкретних кроків", – заявив Шольц.

Він зазначив, що це стосується, зокрема, питань ремонту і підтримки у належному стані військової техніки, яка передається Україні. Йдеться про створення німецьким виробником зброї Rheinmetall центру обслуговування західної військової техніки, яку використовують ЗСУ, в румунському Сату-Маре.

Канцлер назвав особливістю цієї війни те, що техніку треба ремонтувати за межами України, але близько до її кордонів.

"Ми раді, що так багато європейських держав, членів ЄС, готові робити це разом з нами", – зазначив політик.

Він також подякував Румунії за те, що вона прийняла чимало українських біженців, що є "великим гуманітарним жестом", а також логістичну допомогу у рамках ініціативи "Шляхи солідарності" з доправлення українського збіжжя.

Йоганніс підтвердив, що його країна допомогла вивезти з України чимало зерна. Він поінформував, що територією Румунії далі на захід виїхали 3,8 млн біженців, з них понад 110 тисяч залишилися.

Коментуючи створення центру з ремонту техніки, він назвав це великою німецькою інвестицією, економічною співпрацею, але не тільки.

"Треба продовжувати підтримувати Україну, скільки потрібно. Як на рівні ЄС, так і країн-членів", – сказав президент Румунії.

Він висловився за посилення східного флангу НАТО та посилення присутності Альянсу в Чорному морі, яке має надзвичайне стратегічне значення особливо зараз.

Обидва лідери підтвердили підтримку розширення ЄС, зокрема, за рахунок України та Молдови.

Шольц перебуває в Бухаресті з одноденним візитом, у ході якого він також зустрінеться з президенткою Молдови Маєю Санду.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: