fbpx
Сьогодні
13:26 18 Лют 2023

77% маленьких свідків: в Україні провели дослідження щодо кількості дітей-переселенців, які пережили бойові дії та окупацію

Фото: Nastyaofly/Depositphotos

Дослідження показало, що 73% дітей-переселенців перебували у сховищі, 77% стали свідками обстрілів і бомбардувань, а майже 30% пережили окупацію.

Про це свідчать дані дослідження "Діти та війна", проведеного благодійною організацією СОС Дитячі Містечка.

Соціологи повідомляють, що до того ж 4% маленьких українців пройшли через російські фільтраційні табори, а близько 8% дітей пережили голод та відсутність доступу до питної води.

Також у ході опитування представники організації виявили потреби внутрішніх переселенців з дітьми.

"В ході опитування ми виявили найгостріші потреби цих родин. Понад 50% не можуть знайти роботу на новому місці, 36 % мають проблеми з житлом, 34 % мають гостру проблему з теплими речами", – каже Андрій Черноусов, експерт Харківського інституту соціальних досліджень.

За даними науковців:

  • 33% ВПО зіткнулися з дискримінацією у нових громадах через свій статус,
  • 21% відчували дискримінацію під час пошуку та спроб винайняти житло.

Також науковці наголошують на недостатній кількості соціальних фахівців, а інколи й їх повній відсутності на окремих територіях.

В організації зазначають, що від початку повномасштабного вторгнення в Україні на обліку перебуває понад 5 млн внутрішньо переміщених осіб.

За неофіційними даними кількість ВПО значно більша і складає понад 7 млн людей. Здебільшого це родини з дітьми з Харківської, Луганської, Донецької та Херсонської областей.

Під час дослідження було проведено понад 300 інтерв'ю з внутрішньо переміщеними родинами зі всієї України.

Окрім цього, спеціалісти Харківського інституту соціальних досліджень провели глибинні інтерв'ю з експертами в галузі прав та захисту дітей. Опитування є розвідувальним і таким, що показує становище та основні проблеми сімей із дітьми після переміщення, які потребують гуманітарного реагування та допомоги.

Як писала Рубрика, станом на 14 лютого, за даними Офісу Генпрокурора, з початку повномасштабного вторгнення росії зниклими безвісти вважають 345 дітей, а також від рук агресорів загинули 461 неповнолітня.

Окрім того, у відомстві наголосили, що до росії та так званих республік депортували 16207 дітей, з них повернули додому всього 307 неповнолітніх.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: