fbpx
Сьогодні
15:51 15 Лют 2023

Від країн-партнерів Україна отримає військового обладнання на суму понад $241 мільйон

English version here

Суттєвим поштовхом до боєздатності України стане початковий пакет підтримки в межах Міжнародного фонду для України (IFU) вартістю понад 200 мільйонів фунтів стерлінгів (понад $241 млн), який Велика Британія та інші європейські країни погодили під час засідання міністрів оборони Альянсу.

Про це оголосили 15 лютого під час зустрічі міністрів оборони країн-членів НАТО в Брюсселі, пише Рубрика із посиланням на сайт британського уряду.

Повідомляють, що перший пакет обладнання погодили Велика Британія, Нідерланди, Норвегія, Швеція та Данія. Ці партнери разом з Ісландією та Литвою внесли до фонду загалом понад 520 мільйонів фунтів стерлінгів (понад $627 млн).

"Цей комплект обладнання забезпечить значний приріст боєздатності Збройних Сил України та підтримає їх здатність захищати свою країну. Міжнародний фонд для України під керівництвом Великої Британії демонструє відданість Сполученого Королівства та наших союзників забезпеченню отримання Україною життєво важливої військової допомоги, необхідної для захисту від незаконного вторгнення росії", – заявив міністр оборони Британії Бен Воллес.

Зазначають, що у межах першого пакету багатомільйонного фінансування від Міжнародного фонду для України (IFU) наша країна отримає обладнання, включаючи:

  • запасні частини для танків,
  • безпілотні авіаційні системи,
  • засоби радіоелектронної боротьби,
  • протиповітряну оборону.

Також після ранкової зустрічі представників країн-членів НАТО 18 європейських країн, включаючи Велику Британію, погодилися підписати спільний лист про наміри дослідити та розробити структуру для вдосконаленого спостереження з космосу шляхом багатонаціональної співпраці та спільного використання національних можливостей космічного базування.

Угоду, яка започаткує Ініціативу союзницького постійного спостереження з космосу (APSS), підписали Велика Британія, Бельгія, Болгарія, Канада, Франція, Німеччина, Греція, Угорщина, Італія, Люксембург, Нідерланди, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Іспанія, Туреччина та Швеція.

У листі про наміри зазначають, що країни-підписанти вивчатимуть:

  • потенціал для обміну даними з національних супутників спостереження;
  • обробку, використання та розповсюдження даних у межах національних можливостей,
  • фінансування для придбання даних у комерційних компаній.

Очікують, що APSS почне діяти в 2025 році.

"Незаконне вторгнення росії в Україну підкреслило важливість постійного потенціалу космічного спостереження, який також є одним із узгоджених стратегічних результатів Північноатлантичної ради в рамках її Спільного бачення розвідки, спостереження та розвідки 2030+", підкреслили у пресрелізі.

Нагадаємо, що 15 лютого, під час засідання керівники оборонних відомств країн Північноатлантичного Альянсу погодились збільшити підтримку України, посилити власні засоби стримування й розробити заходи захисту критично важливої інфраструктури.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: