fbpx
Сьогодні
15:11 11 Лют 2023

Критичний рівень води: російські загарбники відкрили шлюзи на Каховській ГЕС

Фото: Херсонці

На Херсонщині російсько-окупаційні війська осушують Каховське водосховище. Загарбники відкрили шлюзи на гідроелектростанції.

Про це пише Рубрика, посилаючись на американське Національне громадське радіо (NPR). Вони опублікували супутникові світлини організацій Planet і Maxar.

Як зазначають, вода виливається через шлюзи, а це призведе до осушення водосховища, що поставить під загрозу безпеку ЗАЕС.

У матеріалі зазначається, що 11 листопада 2022-го армія рф підірвала дорогу над дамбою Каховської ГЕС. Тоді вибух не пошкодив шлюзи, а лише автошлях. Проте, російські загарбники не зупинилися та навмисно відкрили додаткові шлюзи.

Каховське водосховище

Фото: Dmytro Smoliyenko/Ukrinform/Future Publishing via Getty Images

Таким чином від грудня рівень води у водосховищі впав до найнижчого рівня за 30 років супутникових спостережень.

"Результат був приголомшливим. Дані радіолокаційної альтиметрії показують, що поточний рівень водойми приблизно на два метри нижче його звичайної висоти", – пишуть фахівці.

У NPR наголошують, що скидання води росіянами може бути навмисним. Так війська рф намагаються сповільнити рух ЗСУ. Але разом з тим наслідки можуть бути більш глобальними.

Каховська ГЕС

Фото: Dmytro Smoliyenko/Ukrinform/Future Publishing via Getty Images

Адже зниження рівня води загрожує сільськогосподарському виробництву на лівобережній частині Херсонщини, а також проблемам з питною водою у Бердянську, Мелітополі, Енергодарі, які контролюють російські загарбники.

Під загрозою також система охолодження на Запорізькій атомній електростанції. До слова, наприкінці минулого тижня Міжнародне агентство з атомної енергії заявило, що має відомості про потенційний ризик, пов'язаний із падінням рівня води у водосховищі.

Мета військових рф – "випалена земля" на тій території, яку вони публічно оголосили своєю, вважає Американське громадське радіо.

Нагадаємо, на початку лютому в Каховському водосховищі рівень води впав на 1,4 м. Можуть виникнути проблеми з водопостачанням. Також ситуація загрожує екоцидом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: