fbpx
Сьогодні
20:30 10 Лют 2023

Лубінець вимагає від росії розслідування смерті українських політв’язнів та готує лист до Комітету ООН проти катувань

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до омбудсменки російської федерації Тетяни Москалькової з вимогою провести розслідування та надати інформацію щодо смерті українських політв'язнів в росії Костянтина Ширінга та Джеміля Гафарова.

Про це Лубінець написав у Telegram, повідомляє Рубрика.

"Звернувся до Уповноваженої з прав людини рф Тетяни Москалькової з вимогою надати офіційну інформацію про смерть громадян України Костянтина Ширінга та Джеміля Гафарова та їх причини.

РФ повинна провести ефективне і неупереджене розслідування обставин смерті політв'язнів та повідомити про його результати Уповноваженого ВР з прав людини.

Антигуманне поводження з незаконно ув'язненими росією громадянами України, ненадання належної медичної допомоги є порушенням основоположних прав людини, норм міжнародного права та прирівнюється до катування.

Тому готуємо лист до Комітету ООН проти катувань", – йдеться у повідомленні.

Лубінець наголосив, що відповідно до Конвенції про захист цивільного населення під час війни забороняється застосування будь-яких заходів, які можуть завдати фізичних страждань або призвести до знищення осіб, які перебувають під захистом, що є під їхньою владою.

Довідка

61-річний українець Костянтин Ширінг, котрого засудили на 12 років за звинуваченням у "шпигунстві", помер у колонії №5 у місті Новотроїцьк Оренбурзької області росії, де відбував незаконне покарання. Про це повідомили 7 лютого цього року.

Про смерть 60-річного кримськотатарського активіста Джеміля Гафарова, раніше засудженого судом рф за звинуваченням у причетності до діяльності терористичної організації, дізналися 10 лютого. Він помер у СІЗО Новочеркаська.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: