fbpx
Сьогодні
12:53 08 Лют 2023

Данія та Нідерланди спільно з Німеччиною домовилися поставити Україні майже сотню Leopard 1

English version here

Фото: KMW

Для того, щоб передати Україні близько сотні танків Leopard 1 з промислових німецьких складів, Нідерланди, Данія та ФРН погодилися спільно працювати на цім питанням.

Про це заявив міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хукстра, пише ЄП.

"Нідерланди разом із Німеччиною та Данією забезпечать постачання Україні щонайменш сотні бойових танків Leopard-1A5. Вони потрібні українцям для опору російській агресії. Нідерланди зроблять фінансовий внесок та допоможуть персоналом", – зазначив очільник нідерландського відомства.

Паралельно заяву опублікувало Міноборони Данії. У документі зазначили, що початково планують передати близько 80 машин, а перші танки будуть приведені у належний стан за кілька місяців.

З неофіційної інформації данського DR, мова йде у тому числі про колишні данські "Леопарди", які у 2010 році зняли з озброєння і продали назад німецькому виробнику, де вони і залишаються на складах. Тепер Данія допоможе модернізувати їх, щоб передати Україні.

Пізніше з'явилася також спільна заява трьох країн.

"У подальші місяці Україна отримає щонайменш сотню Leopard 1A5, включно з необхідним логістичним забезпеченням та навчанням. Данія, Німеччина і Нідерланди надають модернізовані танки з промислових складів, перші будуть надані за кілька місяців… Ініціатива включає навчання на Leopard-1A5, а також надання запчастин і боєприпасів", – зазначають у комюніке.

Країни також додають, що ініціатива відкрита для інших зацікавлених союзників і що Бельгія вже висловлювала інтерес до неї.

Нагадаємо, Федеральна рада безпеки Німеччини схвалила постачання Україні 178 танків Leopard 1 із промислових запасів.

Міністр оборони України Олексій Резніков після зустрічі з німецьким колегою у Києві повідомив, що Україна має отримати 80 Leopard 1 до кінця року, а перші два десятки мають надійти "до літа".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: