fbpx
Сьогодні
13:58 07 Лют 2023

"Кораблі-примари": росія для експорту нафти в обхід санкцій залучає іранські танкери

English version here

Фото: Getty Images

Для того, щоб експортувати свою нафту в обхід західних санкцій росія залучає "танкери-привиди", які належать іранській флотилії.

Про це повідомляє Financial Times.

Брокери та аналітики у коментарі Financial Times розповіли, що росія переманила власників та операторів таких танкерів преміальними ставками, щоб зберегти доходи від експорту нафти.

"Ми бачили кілька суден, залучених до торгівлі з Росією, які раніше займалися перевезенням іранських партій", – сказала аналітик з танкерів брокера EA Gibson у Лондоні Світлана Лобачова.

При цьому, за даними аналітиків, націнка на перевезення російської нафти як мінімум у 50% вища, ніж відвантаження іранської, а в деяких випадках навіть у 100%.

У виданні інформують, що останні два місяці танкери іранської "флотилії-привиду" перемикнулися на перевезення російської нафти. Це сталося після того, як у грудні почали діяти нові санкції ЄС та G7.

За даними ЗМІ, щонайменше 16 танкерів перейшли на російські маршрути. Раніше ці судна допомагали Ірану обходити санкції Сполучених Штатів.

Так звані "кораблі-примари" – це судна, які маскують своє право власності та пересування, щоб обійти санкції. Такі флотилії дозволяють торгувати іранською та венесуельською нафтою.

Видання зазначає, що останніми місяцями Ірану вдалося зберегти або навіть збільшити експорт сирої нафти. Але конкуренція за судна є можливим джерелом напруженості у відносинах Москви та Тегерана.

У виданні наголошують, що ймовірно ситуація з танкерами загостриться найближчими тижнями. Через те, що ЄС запроваджує заборону на імпорт дизеля та бензину з росії. Тобто рф доведеться направити своє паливо до Азії, для чого також потрібно використати танкери.

Нагадаємо, раніше Рубрика писала, що росія збирає "тіньовий флот" зі старих танкерів для обходу санкцій та доставки нафти до Індії, Китаю та Туреччини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: