fbpx
Сьогодні
15:32 04 Лют 2023

Європейський Союз офіційно затвердив стелю цін на російські нафтопродукти

English version here

Фото: Shutterstock

4 лютого Рада Європейського Союзу прийняла рішення встановити дві граничні ціни на нафтопродукти, які походять з російської федерації або експортуються з неї.

Про це пише ЄП, посилаючись на повідомлення Ради Євросоюзу.

У виданні повідомляють, що рівень граничних цін був встановлений у тісній співпраці з Коаліцією за встановлення граничних цін. Вони набудуть чинності з 5 лютого 2023 року.

Зазначають у документі, що:

  • перший граничний рівень ціни на нафтопродукти, що продаються зі знижкою до сирої нафти, встановлено на рівні 45 доларів США за барель;
  • другий граничний рівень ціни на нафтопродукти, що продаються з премією до сирої нафти, встановлено на рівні 100 доларів США за барель.

До суден, що перевозять російські нафтопродукти, які були придбані та завантажені на судно до 5 лютого 2023 року і вивантажені до 1 квітня 2023 року застосують перехідний період тривалістю 55 днів.

Окрім того, Рада ЄС повернеться до перегляду механізму граничних цін на сиру нафту з середини березня. Цей перегляд відбуватиметься на регулярній основі кожні два місяці.

"Перед обличчям агресивної війни Росії ЄС рішуче підтримує Україну та її народ і залишається непохитним у своїй підтримці незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, а також невіддільного права України на самооборону від російської агресії", зазначають у повідомленні.

Раніше шведське головування в Раді ЄС повідомило, що постійні представники країн Євросоюзу погодили стелю цін на російські нафтопродукти.

Своєю чергою президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС та G7 запроваджують цінову стелю на російські нафтопродукти.

Довідка

Європейський союз 16 грудня офіційно погодив дев'ятий пакет санкцій проти росії.

Країни "Великої сімки" та члени ЄС зможуть запровадженням стелі цін на нафтопродукти з рф домогтися тих же цілей, що й із запровадженням обмежень на російську нафту, але в процесі може виникнути низка складнощів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: