fbpx
Сьогодні
22:58 06 Лют 2023

Норвегія надасть Україні 7 мільярдів доларів допомоги

Фото: премьер-министр Норвегии Йонас Гар Стере

Прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре запропонував своєму уряду надати Україні допомогу на суму приблизно 75 мільярдів норвезьких крон (7 мільярдів доларів).

Про це повідомляє Reuters, пише Рубрика.

"Це найбільша програма допомоги, яку коли-небудь надавала Норвегія", — сказав він.

За словами прем'єра, у 2023 році половина допомоги піде на військові потреби, а решта піде на гуманітарні потреби, хоча цей розподіл може змінитися в найближчі роки.

Стьоре зазначив, що гроші розподілятимуться відповідно до пріоритетів українського уряду і не обов'язково передаватимуться безпосередньо владі.

Гуманітарна допомога надаватиметься організаціям, які "мають найбільший досвід у наданні гуманітарної допомоги", тоді як військова допомога координуватиметься зі США та європейськими союзниками, щоб "уникнути вузьких місць", сказав він.

Уряд Стьоре повинен отримати дозвіл парламенту на виділення коштів, що збільшить щорічні витрати суверенного фонду Норвегії — найбільшого у світі з обсягом близько 1,4 трильйона доларів.

Основна опозиційна Консервативна партія загалом підтримала план, за умови остаточних переговорів у найближчі тижні.

"Загалом, із запропонованою ними структурою вони отримають нашу підтримку", — сказала лідерка консерваторів Ерна Солберг.

Reuters зазначає, що державний дохід Норвегії зріс до рекордного рівня після вторгнення росії в Україну, оскільки минулого року ціни на газ, що продається в Європу, різко зросли.

Президент України Володимир Зеленський, подякував Норвегії за безпрецедентну підтримку.

"Вдячні норвезькому народу, уряду Норвегії та особисто прем'єр-міністру Норвегії Йонасу Гар Стьоре за оголошення нового безпрецедентного п'ятирічного пакета допомоги Україні розміром 75 млрд норвезьких крон. Це вагомий внесок у нашу майбутню перемогу над агресором та успішне повоєнне відновлення", – написав він у Twitter.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: