fbpx
Сьогодні
09:58 20 Січ 2023

Зеленський подякував Байдену за один із найбільших пакетів військової допомоги

English version here

Президент України Володимир Зеленський подякував президенту США Джо Байдену за виділення чергового пакета військової допомоги на 2,5 мільярда доларів.

Про це президент написав у Twitter.

«Бойові броньовані машини Stryker, додаткові БТР Bradley, системи ППО Avenger — важлива допомога в нашій боротьбі з агресором. Вдячні народу США за непохитну лідерську підтримку!» — зазначив Зеленський.

Новий пакет допомоги став одним із найбільших за весь час повномасштабного російського вторгнення. Лише з початку 2023 року американці виділили Україні військової допомоги на 5,5 мільярда доларів.

До нового пакета ввійдуть 90 бронемашин Stryker та додаткові 59 бойових машин піхоти Bradley до 50 вже наданих раніше. Це дозволить Україні створити дві бригади бронетанкової техніки.

Окрім них, Україна отримає:

  • 8 систем протиповітряної оборони Avenger;
  • 53 бронетранспортери MRAP;
  • 350 армійських вантажних фургонів HMMWV;
  • високошвидкісні протирадіаційні ракети HARM.

Також американці передадуть додаткові боєприпаси до систем ППО NASAMS та РСЗВ HIMARS, а також десятки тисяч артилерійських снарядів різних калібрів.

Проте до нового пакета, згідно з офіційною заявою, не ввійшли танки чи ракети великої дальності, про які неодноразово просила Україна. У Міноборони США висловлювали побоювання, що українцям буде важко експлуатувати та обслуговувати 70-тонний американський танк Abrams.

Загалом Сполучені Штати виділили Україні вже понад 27,4 млрд доларів на безпекову допомогу з моменту приходу до влади адміністрації Байдена, зокрема 26,7 млрд доларів від початку повномасштабного вторгнення рф. А з 2014 року США виділили Києву понад 29,5 млрд доларів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: