fbpx
Сьогодні
13:11 13 Січ 2023

Зеленський розказав про відносини з Польщею: "граємо в одній 80-мільйонній команді"

English version here

Приєднання України до ЄС ще більше зміцнить відносини з Польщею, але вже зараз обидві країни "грають в одній 80-мільйонній команді".

На цьому в інтерв'ю польському телеканалу TVP наголосив Президент України Володимир Зеленський.

Як зазначив Зеленський, потрібно пам'ятати про те, що було у спільній історії України і Польщі, аналізувати події і робити з них висновки заради спільного майбутнього у мирі та дружбі.

Він підкреслив, що обидві країни мають бути сильними, оскільки слабкість використовує росія.

"Вони використовуватимуть слабкість, поділи в Європі чи послаблення відносин. Тому, той рівень відносин між Україною та Польщею, який ми напрацювали як президенти, маємо передати наступним президентам наших країн, а наші люди мають передати майбутнім поколінням", – заявив Зеленський.

Він додав, що нинішній рівень відносин між Києвом і Варшавою потрібно зберегти.

"Зараз ми діємо як суверенні держави, але у важкі часи я відчуваю, що ми граємо в одній 80-мільйонній команді (кількість населення України і Польщі – ред.), і таку команду дуже важко перемогти", – наголосив Зеленський.

Відповідаючи на запитання, як виглядатимуть українсько-польські відносини після війни, Зеленський підкреслив, що Варшава може відіграти дуже важливу роль у наближенні перспективи членства України в ЄС. За його словами, у цьому питанні важливе значення матиме співпраця країн у рамках Люблінського трикутника (Україна, Польща, Литва).

"Мені здається, що вступ України до ЄС ще більше зміцнить і поглибить відносини між Україною та Польщею, адже це стосується економіки, торгівлі, транскордонного співробітництва, що на нинішньому етапі передбачає створення спільного прикордонного та митного контролю у пунктах пропуску на кордоні",- підкреслив Президент України.

На запитання, яку роль може відіграти Польща в мирному плані, запропонованому Президентом України, Зеленський зазначив, що Польща може відіграти важливу роль у питаннях територіальності цілісності і надання гарантій безпеки Україні. Водночас він додав, що Польща може визначати, якою вона бачить свою роль у мирному плані.

Довідка

Президенти України, Польщі та Литви підписали у Львові спільну декларацію держав Люблінського трикутника. У ній передбачено просування української формули миру, невід'ємне право України захищати свій суверенітет і територіальну цілісність, сприяння Україні на шляху до членства в ЄС та НАТО та безпекові питання.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: