fbpx
Сьогодні
13:06 11 Січ 2023

Останній король Греції: у віці 82 років помер Костянтин II

Фото: Petros Giannakouris

10 січня пішов з життя колишній і останній король Греції Костянтин II у віці 82 років. Його дев'ятирічне правління було в один із найбільш бурхливих періодів політичної історії країни.

Про це повідомила грецька газета Ekathimerini.

Як зазначили у виданні, лікарі приватної лікарні Hygeia в Афінах підтвердили Associated Press, що Костянтин помер після лікування у відділенні інтенсивної терапії.

У нього залишилася дружина, колишня принцеса Данії Анна-Марія, молодша сестра королеви Маргрете II, п'ятеро дітей: Алексія, Павло, Ніколаос, Теодора і Філіппос, а також дев'ятеро онуків.

Що відомо про останнього короля Греції?

Костянтин народився 2 червня 1940 року в Афінах у сім'ї принца Павла, молодшого брата короля Георга II і спадкоємця престолу, і принцеси Фредеріки Ганноверської.

Принц грецького походження Філіп, покійний герцог Единбурзький і чоловік покійної королеви Єлизавети II, був дядьком.

Після народження Костянтина королівська родина була змушена втекти з Греції під час німецького вторгнення під час Другої світової війни. Сімʼя переїхала спершу до Александрії в Єгипті. А вже потім до Південної Африки та назад до Александрії.

Король Георг II повернувся до Греції в 1946 році після спірного референдуму, але помер через кілька місяців, зробивши Костянтина спадкоємцем короля Павла I.

Костянтин здобув освіту в школі-інтернаті, а потім відвідав три військові академії. А також курси Афінської юридичної школи, щоб підготуватися до правління. Він також брав участь у різних видах спорту, включаючи вітрильний спорт і карате, в яких він мав чорний пояс.

Коли молодий монарх зійшов на престол як Костянтин II у 1964 році у віці 23 років, він уже здобув славу як золотий олімпійський медаліст у вітрильному спорті.

Цікаві моменти правління Костянтина II

Як пише Ekathimerini, за перший рік він втратив значну частину підтримки через активну участь у махінаціях, які повалили обраний уряд Центристського союзу прем'єр-міністра Георгіоса Папандреу.

Відхід від керівної партії кількох законодавців досі широко відомий у Греції як "відступництво". Це дестабілізувало конституційний порядок і призвело до військового перевороту у 1967 році. Зрештою Костянтин був змушений виїхати.

Диктатура скасувала монархію в 1973 році. А відновлення демократії внаслідок референдуму у 1974 році знищили будь-які надії Костянтина коли-небудь знову правити.

У наступні десятиліття Костянтин мав лише короткочасні візити до Греції, які щоразу викликали політичну та медійну бурю.

Та згодом він зміг оселитися у своїй країні, коли його присутність більше не вважалася ознакою "пильного республіканізму".

До своїх останніх днів Костянтин, визнаючи, що Греція стала республікою, продовжував називати себе королем Греції, а своїх дітей — принцами та принцесами. Це поряд із тим, що Греція більше не визнавала дворянських титулів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: