fbpx
Сьогодні
15:39 07 Гру 2022

До України перші трансформатори приїдуть лише навесні: у чому проблема

Фото: Укренерго

Перші трансформатори надійдуть до України, за очікуваннями, ймовірно у березні-квітні для заміни знищених російськими масованими обстрілами, що відбуваються з початку жовтня цього року.

Про це розповів в ексклюзивному інтерв'ю OBOZREVATEL директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

Експерт зазначив, що справа не лише у складнощах з їх пошуком, а й логістикою.

Адже вага цих агрегатів сягає 250 тонн. А літак "Мрія", який міг би здійснити доставку такого величезного вантажу знищений ворогом на початку війни з росією. Іншого такого літака у світі немає.

Харченко розповів, що через це доставлятимуть трансформатори морем. А це збільшить час доставки на 5-6 тижнів.

"Трансформатор – це 250-тонний агрегат, розміром в 1,5 залізничного вагона. Він вкрай високотехнологічний. … Коли він буде вироблений, літака, який міг би перевезти 250 тонн, більше у світі не існує.

Тому доведеться везти кораблями. А це ще 5-6 тижнів на дорогу. Тому перші трансформатори доїдуть до України у березні-квітні. Доти буде дуже складно", наголосив чиновник.

При цьому він підкреслив, що в Україні налагоджено власне виробництво цих агрегатів – на Запорізькому трансформаторному заводі.

Понад те, воно навіть інтенсифікується – попри обстріли. Однак без замовлень з-за кордону не обійтись.

"Зараз йде замовлення обладнання, йде дуже активна робота. Підтримка з боку партнерів і донорів дуже велика. Вже замовляють трансформатори, місяцями їх вже й виробляють.

Десь знайшли й вживані – вони відправлені кількома країнами, але це поодинокі штуки. Нам реально потрібні десятки", – розповів експерт.

Головною ж проблемою, за його словами, є гроші. Адже:

  • "на ті гроші, які є в Україні, вже пішла робота";
  • кошти, які були у донорів у близькому доступі, також вже задіяні.

"А йдеться про сотні мільйонів. Нам потрібне обладнання більш ніж на 200 млн доларів, тільки щоб закрити ключові ділянки мережі "Укренерго". І я не кажу про зруйновані прифронтові зони, і про постраждалі розподільні мережі. Понад 200 млн доларів потрібно тільки для відновлення того, що вже зруйновано, а також створення мінімального запасу", – констатував експерт.

Зазначимо, що можливе отримання електроенергії від Європи чи кораблів-електростанцій може дорого коштувати Україні.

Адже в такому разі вартість 1 кіловата коливатиметься від 20 до 40 грн – при тому, що наразі приватні споживачі в Україні сплачують 1,68 грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: