fbpx
Сьогодні
10:58 06 Гру 2022

Через порушення роботи енергосистеми змінили нарахування оплати за світло та передавання показів, - НКРЕКП

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) ухвалила рішення, яке унеможливлює нарахування за неспожиту електроенергію побутовим споживачам.

Про це йде мова на сайті регулятора.

Зазначають, що через аварійні та планові відключення виникають ситуації, коли передати показники лічильників технічно неможливо. При цьому обсяги середньодобового споживання очікувано зменшуються.

"З метою унеможливлення проведення нарахувань за неспожиту побутовими споживачами електричну енергію даною постановою передбачено ряд дій, які необхідно вжити операторами систем розподілу в аспекті захисту прав споживачів", – зазначає НКРЕКП.

Як наголошують у регуляторі, мова йде про застосування понижуючого коефіцієнта споживання електричної енергії під час визначення середньодобового обсягу споживання електричної енергії індивідуальним побутовим споживачам у розрахунковому місяці у разі відсутності фактичних показів лічильника.

Окрім цього, обленерго має повідомляти НКРЕКП до 25 календарного дня місяця, що настає за розрахунковим місяцем, щодо величини застосованого коефіцієнта зміни споживання електричної енергії під час розрахунку обсягів надходження в електричні мережі.

Як змінилася оплата комунальних послуг в Україні під час війни

У серпні президент України Володимир Зеленський підписав закон про запровадження мораторію на підвищення тарифів на опалення та гарячу воду протягом дії воєнного стану та шести місяців після його припинення.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль також повідомив, що фіксована ціна на газ діятиме до 31 травня 2023 року.

Влітку Верховна Рада заборонила примусово стягувати з фізичної особи заборгованість за житлово-комунальні послуги.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: