fbpx
Сьогодні
Фото 18:00 01 Гру 2022

Своє 10-річчя в регіоні відзначає Угода мерів країн Східного партнерства

Своє 10-річчя в регіоні відзначає Угода мерів країн Східного партнерства яка за десять років плідної роботи "Угода мерів – Схід" об'єднала представників національних зацікавлених сторін, регіональних органів влади, органів місцевого самоврядування, громадянського суспільства та громад з майже 500 населених пунктів шести країн Східного партнерства (ЕаР).

Зважаючи на те, що понад 42% населення, яке проживає в муніципалітетах регіону, віддані реалізації завдань в рамках "Угоди мерів – Схід", є чітка позитивна тенденція до приєднання місцевих органів влади до цієї ініціативи.

Співпраця в рамках ініціативи має на меті стати на шлях енергетичного та кліматичного переходу, обмінятися досвідом та кращими практиками між підписантами проєкту, скористатися технічними напрацюваннями та можливостями фінансування, заохотити один одного та разом шукати ефективні способи подолання спільних перешкод.

Угода мерів країн Східного партнерства

Організована в рамках проєкту "Угода мерів – Східне партнерство", що фінансується ЄС, конференція високого рівня під назвою "10-та річниця Угоди мерів у регіоні Східного партнерства" відбудеться 29-30 листопада 2022 року в Тбілісі, Грузія. У Конференції візьмуть участь понад 150 представників, у тому числі місцевих і національних органів влади, асоціацій місцевих чиновників та інших зацікавлених сторін з Вірменії, Азербайджану, Грузії, Молдови та України, а також представники інституцій Європейського Союзу, держав-членів ЄС та міжнародних організацій.

Угода мерів країн Східного партнерства

Лоуренс Мередіт, директор з питань східного сусідства та інституційного будівництва ЄС Генерального директорату з питань сусідства та переговорів про розширення (DG NEAR) Європейської комісії наголосив: "Я дуже радий бачити, що ініціатива Угоди мерів країн Східного партнерства готова досягти мети щодо обмеження глобального потепління до 1,5°C. Прагнення скоротити викиди на 35% до 2030 року демонструє, що ваші муніципалітети справді готові прийняти цей виклик. Маючи понад 460 підписантів, регіон Східного партнерства є лідером і чудовим прикладом для місцевих органів влади в усьому світі".

Під час конференції доповідачі мають представити прогрес, досягнутий підписантами в рамках виконання Угоди, і підтвердити тверду політичну волю з боку ЄС щодо підтримки органів влади в країнах Східного партнерства задля розробки та реалізації сталої політики. Цей захід надасть можливість обговорити основні вузькі місця та бар'єри, з якими стикаються міста-підписанти, та запропонує ефективні рецепти успіху. Він також дасть змогу окреслити майбутнє цієї ініціативи та питання підтримки з боку ЄС, яка буде надаватися муніципалітетам Східного партнерства з точки зору реалізації Зеленої угоди та інших європейських ініціатив. Семінари, які відбудуться у другий день заходу, стануть підґрунтям для діалогу між місцевими, національними представниками та представниками ЄС щодо впровадження "Планів дій сталого енергетичного розвитку та клімату" (SECAPs), прикладів демонстраційних проектів та завдань кліматичної політики.

Поряд з 10-річчям проєкту в країнах Східного партнерства цей захід також відзначає початок третьої фази "Угоди мерів – Схід", яка розпочала свою роботу на початку цього року. Крім того, з 2014 по 2021 роки в рамках ініціативи було реалізовано 33 демонстраційних проєкти Угоди мерів з бюджетом близько 38,5 млн євро.

Країни Східного партнерства протягом останніх десяти років змогли побудувати потужну та сприятливу спільноту Угоди, до складу якої входять як міністерства, так і регіональні асоціації органів влади, відіграючи важливу роль та допомагаючи підписантам у виконанні своїх зобов'язань щодо скорочення викидів CO₂ та реалізації заходів з адаптації до змін клімату.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: