fbpx
Сьогодні
12:57 01 Гру 2022

Серед європейців знизилася підтримка військової допомоги Україні до 50%, проте більшість за вступ воюючої країни до ЄС

English version here

Переважна більшість громадян європейських країн продовжує виступати за вступ України до ЄС, проте дещо знижується підтримка поставок зброї для ЗСУ в усіх країнах.

Про це свідчать результати загальноєвропейського опитування Eupinions, європейського інструменту дослідження громадської думки Фонду Бертельсманна, проведеного у вересні, передає ЄП.

Як зазначають, продовжує зберігатися явна більшість прихильників щодо вступу України до Європейського Союзу. Майже дві третини опитаних в ЄС голосують за цей крок, що на шість відсоткових пунктів менше, ніж у березні.

Готовність залишається найвищою:

  • у Польщі (82%),
  • за якою йде Іспанія (78%).

На противагу цьому, найвищий скептицизм спостерігається у Німеччині. Тут більшість за вступ скоротилася до 55% (з 61% у березні).

Окрім того, понад три чверті опитаних європейців, як і раніше, готові приймати українських біженців у своїй країні.

Найбільша відкритість спостерігається в Іспанії – і залишається незмінною з часу проведення першого опитування у березні.

Там 89% кажуть, що їхня країна повинна прийняти біженців.

По всьому ЄС 77% все ще поділяють цю думку.

У Німеччині ця готовність впала з березня (86%) до 74% у вересні. Франція знаходиться на останньому місці з 72%. Таким чином, в обох країнах готовність впала на 12 відсоткових пунктів.

Водночас по всій Європі 50% респондентів все ще вважають, що їхні країни повинні підтримати Україну, надаючи їй зброю для захисту від російської агресії. У березні, невдовзі після початку війни, цей показник становив 56%.

Натомість у Німеччині у вересні схвалення поставок зброї вперше впало нижче 50% (48%, у березні – 57%).

Найнижчий показник в Італії – 36%. З іншого боку, схвалення залишається на стабільно високому рівні у безпосереднього сусіда України – Польщі – 76%.

Опитування є репрезентативним для ЄС в цілому та семи держав-членів: Бельгії, Франції, Німеччини, Італії, Нідерландів, Польщі та Іспанії. Воно публікується у співпраці з бельгійським Фондом короля Бодуена.

Нагадаємо, уряд Німеччини хоче передати Україні більше самохідних артилерійських установок "Gepard" для захисту від російських атак.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: