fbpx
Сьогодні
Фото 16:17 29 Лис 2022

У Лондоні відбулася Конференція із запобігання сексуальному насильству: Зеленська взяла участь у заході

Фото: ОПУ

Під час візиту до Великої Британії перша леді України Олена Зеленська взяла участь у Конференції із запобігання сексуальному насильству під час конфліктів (PSVI Conference).

Про це пише Рубрика, посилаючись на пресслужбу ОПУ.

Зазначають, що перша леді виступила в межах панелі "Підтримка врятованих".

Вона присвятила свою промову допомозі тим, хто пережив сексуальне насильство під час війни, яку розв'язала росія в Україні.

PSVI Conference відбувається в Лондоні 28-29 листопада 2022 року.

Вона має чотири основні теми:

  • посилення глобального реагування,
  • профілактика,
  • справедливість та відповідальність,
  • підтримка врятованих і дітей, народжених унаслідок сексуального насильства, пов'язаного із конфліктом.

У дискусійній панелі разом із дружиною Президента взяли участь:

  • Її Королівська Високість Графиня Весекська,
  • доктор Деніс Маквеге,
  • виконавча директорка Глобального фонду тих, хто вижив, Естер Дінгеманс,
  • спеціальний представник Прем'єр-міністра з питань запобігання сексуальному насильству в конфліктах Айна Джасік,
  • державний міністр Великої Британії (Близький Схід, Північна Африка, Південна Азія та ООН) лорд Ахмад Вімблдонський.

"Це особливо болюча для нас тема. Розв'язана росією в Україні війна принесла насильство різних видів. Через російські ракети кожен українець не знає, чи повернеться з роботи, чи прокинеться в себе вдома.

Десятки тисяч наших громадян пережили страх і відчай, тортури та втрати в окупації. Але те насильство, про яке поговоримо ми, – особливо тяжке.

Бо постраждалим завжди важко про нього говорити й свідчити. Жертвам зґвалтувань говорити про це найважче", – сказала перша леді.

Вона наголосила, що нині Офіс Генерального прокурора України задокументував понад 100 випадків сексуального насильства. Наймолодшій жертві – всього 4 роки, а найстаршій – 85.

Конференція по запобіганню сексуального насилля, Британія

Фото: ОПУ

"Наші слідчі ретельно збирають і документують усю інформацію. Це лише ті випадки, коли жертви знайшли в собі сили давати свідчення.

На думку психологів, людина, яка пережила насильство, може свідчити, лише коли почувається в цілковитій безпеці. Тож нам треба створити таку безпеку для наших постраждалих", – додала Олена Зеленська.

Дружина Президента закликала світову спільноту допомогти у підтримці жертв російського насильства.

"В Україні створюються центри допомоги врятованим, зокрема жертвам насильства. Але наші громадяни зараз рятуються від війни не лише в Україні, а й по всьому світу.

Конференція по запобіганню сексуального насилля, Британія

Фото: ОПУ

Серед українців на ваших вулицях ви можете побачити жертв насильства і навіть не здогадуватися про це, а вони побояться просити про спеціальну допомогу. Тож тепер нам потрібна підтримка у створенні центрів допомоги врятованим за кордоном.

Ми хочемо почати з Німеччини, Чехії та інших країн Європи. Ми бачимо чотирикутник організаторів, які могли б це втілити: Українська держава (плюс наше консульство або посольство в країні), міжнародна організація-донор, уряд країни, українська громадська організація в країні, яка допомагає переселенцям", – розповіла вона.

Перша леді зазначила, що сексуальне насильство з боку росіян в Україні – не випадковість чи тимчасове відхилення.

"Це різновид їхньої зброї, якою вони воюють з Україною та нашими людьми. І нам потрібна допомога в донесенні цієї інформації до світу", – наголосила дружина Президента.

Напередодні Конференції відбулася вечеря для її учасників на запрошення Графині Весекської.

Крім того, у перший день візиту Олена Зеленська провела зустріч із державним секретарем у закордонних справах і справах Співдружності націй та розвитку Великої Британії Джеймсом Клеверлі.

Конференція по запобіганню сексуального насилля, Британія

Фото: ОПУ

Перша леді подякувала державному секретарю за його нещодавній візит в Україну, а також британському уряду – за вагому військову та гуманітарну підтримку України протягом усіх місяців російського вторгнення.

"Ми в Україні дуже цінуємо надану Великою Британією оборонну підтримку, яка допомагає нам вистояти у війні. Я знаю, що ви детально обговорювали питання про зброю з Президентом Володимиром Зеленським під час вашого візиту в Україну. Єдине, про що я хочу вас попросити, – допоможіть нам якнайшвидше створити "повітряний щит" над Україною. Щоб урятувати життя мирних українців, убезпечити критичну інфраструктуру", – сказала вона.

Під час зустрічі перша леді України подякувала за підтримку Лондоном резолюції Генасамблеї ООН щодо механізму компенсації збитків, завданих Україні агресією рф.

А також закликала Велику Британію визнати росію державою-терористом. І підтримати ініціативу України зі створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: