fbpx
Сьогодні
09:01 28 Лис 2022

Як заспокоїти домашню тварину, коли вона нервує через вибухи

Як виявилось, надмірна увага лише шкодить тварині та змушує її нервувати більше

Спеціалісти з тимчасового притулку для тварин "Виставковий центр" розказали, як поводитись з твариною, яка нервує через вибухи. Ось найбільш часті помилки хазяїв:

  • Надмірна увага

Деякі господарі, щойно тварина хоч трохи злякається, відразу оточують її своєю турботою, найчастіше надмірною і невиправданою. Звісно, це не стосується моментів, коли мова йде про виживання і ситуацій, коли треба рятуватись якомога швидше. Та в більшості випадків зайва тривожність господарів шкодить тварині. Собака привчається привертати до себе увагу в такий спосіб і з кожним подібним випадком лякається ще більше.

Прикладом має стати сам господар. Щоб привчити собаку спокійніше реагувати на подразники – демонструйте спокій під час впливу шумових подразників так, ніби нічого не трапилось. Цим ви створите потрібні асоціації у собаки.

  • В жодному разі не тягніть собаку за повідець у момент стресу

Якщо тягнути й без того налякану собаку за повідець – її рівень стресу лише збільшиться. Якщо собака злякалась та стоїть на місці або кудись сховалась – не намагайтесь тягнути її за повідець, а трішки зачекайте (секунд 20-30), після чого голосом мотивуйте собаку до вас підійти. Так собака заспокоїться швидше і зрештою сама вирішить до вас підійти. Звісно, подібна навичка вимагає відпрацювання, але воно того варте – ви привчите собаку у стресових ситуаціях рухатись до вас, а не навпаки.

  • Покарання собаки через переляк в критичній ситуації

Неймовірно, але факт: є господарі, які вірять, що для зменшення переляку тварини треба її насварити чи покарати. Але такий підхід неприпустимий, він дає зворотній ефект. Тому запам`ятайте, що найкращий спосіб заспокоїти тварину – власний спокій, регулярні тренування та вибудова відносин, заснованих на довірі. Всі тренування "на спокій" мають відбуватись у спокійний час. Приділяйте 15-20 хвилин на тренування з активностями,  так ви зможете підтримувати емоційне позитивне насичення у собаки, що на контрасті зі звичайним побутовим життям дозволить тварині  довіряти власнику в критичній ситуації. Тренування мають проводитись обов`язково за активної участі власника, лише так можна привчити тварину довіряти саме вам.

  • Не розраховуйте на виконання команд і не тримайте тварину без повідця під час руху в укриття

Якщо увімкнена сирена, то не варто розраховувати, що тварина буде виконувати команди так, ніби нічого не відбувається. А якщо ще й додаються вибухи – то собака в стані афекту може вирватись від господаря і втекти дуже далеко (це постійно відбувається під час новорічних свят). В таких випадках Намагайтесь проходити шлях до укриття щоразу під час прогулянки, щоб у собаки створювалась нейтральна (без переляку) асоціація руху в цій місцевості. Ну і звісно ж, тримайте міцно повідець під час повітряних тривог чи, не дай Боже, обстрілів. Але не тягніть тварину, пам`ятайте про "другу помилку".

Ці прості поради допоможуть тварині зменшити рівень стресу і залишитись "керованою", наскільки це взагалі можливо в такі дні, як сьогодні.

Читайте також, як зігріти тварину, коли у квартирі немає опалення

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: