fbpx
Сьогодні
10:26 16 Лис 2022

G20 погодила спільну заяву із пунктом про засудження війни рф проти України: більшість проголосувала "за"

English version here

На полях саміту "Група двадцяти" лідери G20 все ж погодили спільну заяву з пунктом, у якому згадують резолюцію Генасамблеї ООН із закликом до рф вивести війська за міжнародно визнану територію України та висловлюють осуд війни росії проти України

Про це повідомляє Reuters.

Як зазначили у виданні, три різних дипломатичних джерела повідомили, що декларацію погодили усі країни-учасниці групи.

За словами учасника німецької делегації, текст проєкту, який опинився у розпорядженні ЗМІ ще 15 листопада, залишився без змін.

У тексті зазначають, що "більшість країн-членів рішуче засуджують війну в Україні та наголошують, що вона спричиняє велетенські страждання та погіршує існуючі проблеми у глобальній економіці".

Проте зазначили, що все-таки присутня "відмінність поглядів щодо ситуації та санкцій".

Також мова йде про те, що слід дотримуватися міжнародного права, а погрози застосування ядерної зброї є неприйнятною.

Крім того, лідери вітають продовження роботи "зернового коридору" через Чорне море.

Зазначимо, що ухвалення спільної декларації тривалий час було під питанням через значущі відмінності позицій щодо війни росії проти України. До того ж, на це впливає і те, що росія сама є членом "двадцятки".

Саміт G20

Зазначимо, що одна з найважливіших зустрічей у межах G20 відбулася ще позавчора.

Саме тоді, президент США Джо Байден зустрівся з лідером Китаю Сі Цзіньпіном. Байден та Сі говорили про відносини між країнами та важливість їхньої ролі у розв'язанні глобальних проблем.

Тема війни в Україні залишається однією з ключових на зустрічі.

Як писала Рубрика, Президент України Володимир Зеленський вже звернувся до учасників саміту G20.Він заявив, що зараз настав час, коли можна закінчити руйнівну війну.

Також Зеленський у своїй промові наголосив, що зараз важливо не дати росії перечекати та наростити сили, а потім розпочати нову серію терору.

У промові він кілька разів згадав групу як G19, "викреслюючи" з неї росію та пояснив, чому для України неприйнятний умовний "Мінськ-3",

Крім того, український лідер запропонував 10 пунктів умови миру з росією. Зокрема, рф повинна вивести свої війська з української території та сплатити репарації Україні за завдану шкоду.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: