fbpx
Сьогодні
10:08 11 Лис 2022

Модні бренди фінансують війну проти України: Benetton Group, Esprit, G-Star RAW, New Look, Next та інші

English version here

Це відбувається через використання компаніями матеріалів, які виготовлені з російської нафти

Розслідування, проведене екологічною організацією Changing Markets Foundation, показало, що спроби країн запровадити фінансово збиткові санкції проти путіна підриваються індустрією моди.

У звіті "Одягнені, щоб вбивати – Приховані зв'язки модних брендів з російською нафтою під час війни" перелічено 39 світових брендів, які купують сировину у двох найбільших у світі виробників поліестеру, індійського "Reliance Industries" і китайського "Hengli Group".  

У свою чергу, "Reliance" під час повномасштабного вторгнення росії в Україну збільшила кількість нафти, яку купує в Росії, у 12 разів; з 67,4 млн євро на місяць до вторгнення в Україну до 829,4 млн євро на місяць до липня цього року, що зробило росію її найбільшим постачальником нафти. "Hengli Group", також купує російську нафту для виробництва своєї продукції на основі поліестеру. До травня 2022 року імпорт російської нафти "Hengli" зріс на 55% порівняно з роком раніше, і відомо, що в останні місяці компанія купувала сиру нафту в росії за зниженими цінами.

Прямі зв'язки з цими двома виробниками були відслідковані у відомих брендів "Benetton Group", "Esprit", "G-Star RAW", "New Look" і "Next", а також "H&M", "Boohoo", "C&A", "Nike", "Hugo Boss", "Mango", "Primark", "North Face" та інші, незважаючи на суттєвий брак прозорості та розкриття інформації щодо цих брендів. 

Понад 25 із 39 брендів публічно призупинили діяльність в росії або вилучили продукцію з росії, однак, закуповуючи сировину від постачальників поліестеру, які імпортують рекордні обсяги російської нафти, ці самі модні бренди все ще роблять внесок у російську економіку та, як наслідок, у продовження її війни проти України. 

Організація Changing Markets Foundation та Zero Waste Alliance Ukraine закликає бренди терміново переглянути свої ланцюги постачання та розірвати відносини з постачальниками синтетики, які купують нафту з росії, а також до повної прозорості щодо використання синтетичних волокон і зобов'язання поступово відмовитися від них через їх внесок у забруднення пластиком, зміну клімату, а тепер і війну. Рекомендовані темпи скорочення використання викопного палива в матеріалах від об'ємів 2021 року на 20% до 2025 року та 50% скорочення до 2030 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: