fbpx
Сьогодні
15:42 31 Жов 2022

Екорішення: Одеські стартапери створили теплову електростанцію із сонячних панелей

English version here

В першу чергу стартапери хочуть донести до якомога більшої кількості людей інформацію про можливу альтернативу російському газу.

Про це пише Dev.ua.

У чому проблема?

Після повномасштабного вторгнення рф в Україну, багато хто зрозумів, що потрібно викидати росію з енергетичного ринку, обірвати з нею усі зв'язки. У зв'язку з продовженням обмежень енергопостачання у всіх областях, яке анонсує "Укренерго", більшість людей уже замислились про альтернативні джерела. 

Яке рішення? 

Українські стартапери Solar Plex з Одеси створили електротеплову сонячну станцію, перероблену зі звичайних сонячних панелей. В першу чергу стартапери хочуть донести до якомога більшої кількості людей інформацію про можливу альтернативу російському газу в якості гібридних сонячних панелей.

Одеські стартапери створили теплову електростанцію із сонячних панелей

Як це працює?

Звичайна сонячна панель дає змогу виробляти тільки електричну енергію, та при цьому дуже сильно нагрівається, і від нагріву втрачає до 25% своєї ефективності. Температура нагріву панелі іноді може перевищувати 90 градусів. 

"Натурально можна смажити яєчню, ми це робили в Щолкіно. Воді трішечки не вистачає, щоб закипіти, але такий собі окріп дуже добрий виходить", — говорить Олександр Рябцев, партнер у компанії Solar Plex.

Розробники Solar Plex за допомогою полімерного колектору забезпечують циркуляцію теплоносія. З одного боку, це допомагає охолодити саму панель і підвищити її ефективність, а з іншого — отримати теплову енергію у вигляді гарячої води. Її надалі теж можна використати для обігріву (тепла підлога) і для побутових потреб. У поєднанні з тепловою помпою це може бути система кондиціювання влітку і система обігріву взимку.

На сайті Solar Plex також є моніторинг показників станції, де можна побачити, як працює перший прототип у Одесі.

Ціна за 25 квадратних метрів гібридних сонячних панелей для партнерів складає 1900 євро, а для споживачів – 3150 євро.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: