fbpx
Сьогодні
10:11 29 Жов 2022

Компанія Westinghouse зі Сполучених Штатів погодилася побудувати першу АЕС в Польщі

Польський уряд обрав американську Westinghuose компанією, яка будуватиме першу атомну електростанцію в Польщі

Про це заявив у п'ятницю прем'єр-міністр Матеуш Моравецький, пише Reuters.

АЕС буде побудована на Помор'ї в Любятові-Копаліні. Будівництво розпочнеться у 2026 році.

Прем'єр-міністр підтвердив довгоочікуване рішення про будівництво АЕС, спрямоване на скорочення викидів вуглецю в країні та поступову відмову від вугілля.

"Після нещодавніх переговорів з віце-президентом Камалою Гарріс і міністром енергетики США Дженніфер Гранхольм ми підтверджуємо реалізацію ядерного проєкту з використанням технології Westinghouse, – заявив Моравецький.

Він наголосив, що вибір Westinghouse і США є посланням президенту росії володимиру путіну "про силу і згуртованість американо-польського альянсу".

"Партнерство США в цьому проекті є вигідним для всіх нас: ми можемо подолати кліматичну кризу, зміцнити європейську енергетичну безпеку та поглибити американсько-польські стратегічні відносини", – зазначила віце-президент США Камала Гарріс.

Зазначимо. що Westinghouse конкурувала з південнокорейською державною компанією Korea Hydro Nuclear Power, яка подала пропозицію в квітні.

Варшава також розглядала французькі компанії для реалізації проекту.

Спільний проєкт оцінюється в $40 мільярдів.

До кінця 2022 року планується вибрати технологію для перших трьох реакторів, а перший з них має почати свою роботу в 2033 році.

Зазначимо, Україна також домовилася з американською компанією Westinghouse про будівництво на своїй території за її технологією АР1000 ще чотирьох енергоблоків атомних електростанцій.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут.

Рубрика:
Екологія Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: