fbpx
Сьогодні
09:07 19 Жов 2022

Зеленський звільнив українського посла в Казахстані на прохання Астани

Фото: МЗС Казахстану

Президент Володимир Зеленський підписав указ щодо звільнення Петра Врублевського з посади посла України в Казахстані

Відповідний указ розміщений на сайті глави держави.

"Звільнити Врублевського Петра Юрійовича з посади Надзвичайного і Повноважного Посла України в Республіці Казахстан", – зазначено у повідомленні.

Нагадаємо, що на початку жовтня МЗС Казахстану повідомило про "принципову позицію щодо провокаційної поведінки пана Врублевського".

У казахському відомстві додали, що Україна отримала "прохання про призначення нового посла" замість Врублевського.

Раніше до МЗС Казахстану було викликано посла росії через заяви речниці Марії Захарової, які в Алмати вважали такими, що "дисонують із характером союзницьких відносин".

МЗС росії висловило протест Казахстану через невислання українського посла Врублевського. Захарова заявила, що в рф очікують видворення "цього одіозного націоналіста". Вона назвала українського дипломата "пробандерівським емісаром".

Зазначимо, що наприкінці серпня МЗС Казахстану викликало посла України і висловило йому протест через висловлювання про росіян.

Приводом для виклику посла стало його інтерв'ю від 21 серпня казахстанському блогеру Діасу Кузаїрову.

Врублевський під час розмови сказав, що "намагаємося вбити їх якнайбільше. Чим більше ми вб'ємо росіян зараз, тим менше доведеться вбивати нашим дітям".

5 вересня МЗС Казахстану заявило, що Петро Врублевський вибачився за свої слова про росіян. Пізніше стало відомо, що український посол ненадовго поїхав у відпустку, що російські ЗМІ назвали "висланням".

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: